Sign In

Министар Ђокић присуствовао обиљежавању 79. годишњице устанка народа БиХ против фашизма у Другом свјетском рату

Објављено:

​Министар Петар Ђокић присуствовао је данас на Бањ брду у Бањој Луци обиљежавању 79. годишњице устанка народа БиХ против фашизма у Другом свјетском рату.

Министар је том приликом, у име Владе Републике Српске, положио вијенац на споменик палим Крајишницима и обратио се присутнима.
Том приликом, министар Ђокић је истакао да је наш народ у том историјски изазовном времену показао храброст и одлучност да стане уз Комунистичку партију и њено руководство, те да покрене борбу за своју слободу.

„Отпор су пружали сви народи у Босни и Херцеговини, али свакако српски народ је као најбројнији народ тадашње Југославије у тој борби био први и највише је страдао. Бројна су мјеста на којима су страдали наши преци. Ми се данас окупљамо на тим историјским мјестима. Данас смо на једном од таквих мјеста гдје се донијела политичка одлука о дизању устанка, али се окупљамо и на другим стратиштима, ако што је Градина и бројне јаме у којима је највише страдао наш народ, као и други народи, који су били истински антифашисти“, рекао је министар Ђокић.

Он је још додао да данас требамо показати осјећај поштовања према антифашизму као највећој свјетској цивилизацијској тековини, којој припада и овај простор бивше СФРЈ, али и данас Република Српска.

„Република Српска је свјесна своје историјске важности за српски народ и она никада није престала да поштује историју својих предака. И зато требамо то да чинимо и у будућности. Требамо чинити напор да се кроз образовне институције на најбољи начин младим генерацијама приближи тај период наше историје. Период борбе против фашизма је најдивније освјетљен простор наше историје и не смијемо допустити да та свјетлост буде затамњена. Било је и оних који су нас од тога одвраћали, било је ружних сцена на неким мјестима која су историјски важна у борби против фашизма, на којима су неки наши људи својом руком скрнавили споменике и спомен-обиљежја из народноослободилачког рата. Вјерујем да се данас стиде својих недјела. С друге стране, постојали су они који су имали знатно виши ниво свијести и та спомен-обиљежја су данас сачувана, нека од њих су и рестаурисана и служе да народу покажу шта је значио тај историјски период живота наших предака и та херојска борба и жртва коју су они у тој борби дали“, нагласио је министар.

Он је рекао да је једна генерација наших предака извојевала слободу у којој смо уживали више од 55 година, те да тај узвишени осјећај непоновљиве слободе који смо имали треба да остане трајно у сјећању како садашњих тако и будућих генерација.

„Власти Републике Српске, кроз Владу и њене институције, као и многе друге институције, па и образовне институције, поштују ту чињеницу и према њој се односимо са великом одговорношћу. Зато смо данас овде, не да бисмо само у форми показали поштовање, него да изразимо осјећај нашег дубоког поштовања, који је дио наше коолективне свијести, да знамо ко смо, да знамо ко су наши преци, који је њихов историјски значај био, који су допринос дали у савладавању највећег зла, а то је фашизам. Будимо поносни на своје претке, чувајмо сјећање на НОБ, чувајмо сјећање на све оне дивне и храбре људе који су у тој борби као недужни људи страдали“, поручио је министар Ђокић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.