Sign In

Министар Ђокић разговарао са амбасадором Египта у БиХ

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Петар Ђокић разговарао је данас са амбасадором Арапске Републике Египат у БиХ Њ.Е. Jасером Абделрахманом Али Сороуром.

Саговорници су размијенили мишљење у вези са актуелним трендовима у области енергетике и рударства Републике Српске, те исказали обострану спремност за сарадњу и реализацију потенцијалних заједничких пројеката у области обновљивих извора енергије, нарочито енергије вјетра и сунца. Разматрана је и могућност кориштења водоника као ресурса за производњу електричне енергије, с обзиром на то да Република Српска располаже богатим ресурсима лигнита из ког се производи овај енергент.

Министар Ђокић је упознао амбасадора са енергетским пројектима који се тренутно реализују у Републици Српској, као и плановима за будући период. Истакао је опредјељење Владе Републике Српске да питање развоја енергетског сектора базираног на обновљивим изворима енергије стави у фокус рада као најважнији приоритет економског раста и развоја у наредним годинама, што је јасно дефинисано Стратегијом развоја енергетике Републике Српске до 2035. године.

Амбасадор Сороур је рекао да је Египат до сада реализовао бројне енергетске пројекте, од којих је један и највећа соларна електрана на свијету. Према његовим ријечима, амабасада Египта у БиХ је спремна да сарађује са Републиком Српском и учини све да привуче што већи број египатских компанија, чије би присуство на тржишту засигурно допринијело унапређењу привредног амбијента, отварању нових радних мјеста и развоју земље у цјелини.

Договорени су наредни сусрети на којима би било ријечи о конкретним моделима будуће сарадње.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.