Sign In

Потписан Уговор о концесији за изградњу и кориштење соларне електране на подручју општине Билећа

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Петар Ђокић и директор привредног друштва „Energy Financing Team SE Bileća“ д.о.о. Билећа Ранко Чокорило потписали су данас у Бања Луци Уговор о концесији за изградњу и кориштење соларне електране на подручју општине Билећа.

Овом привредном друштву Влада Републике Српске је у априлу ове године додијелила концесију за изградњу и кориштење соларне електране на подручју општине Билећа.

Концесија  је додјељена на период од 50 година, а период пројектовања и изградње ће се реализовати у периоду oд три године.

Уговором о концесији дефинисана је инсталисана снага соларне електране са фотонапонским ћелијама од 60MW, са планираном годишњом производњом од 84GWh, а концесионар ће, у периоду трајања концесије, произведену електричну енергију продавати на тржишту, укључујући и право извоза. 

Концесионар ће, у складу са Уговором, након изградње соларне електране, у буџет Републике Српске, плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055КМ/kWh, од чега ће 95% средстава бити усмјерено у буџет општине Билећа.

Такође, концесионар је прије потписивања концесионог уговора у буџет Републике Српске уплатио једнократну накнаду у износу од 700.000КМ.

Укупна процијењена вриједност инвестиције за реализацију пројекта у периоду трајања концесије износи 104.361.649 КМ.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.