Sign In

Министар Ђокић у РиТЕ "Угљевик": Важно је осигурати потпуно безбједан и добар рад свих енергетских објеката

Објављено:

Министар енергетике и рударства РС данас је боравио у РиТЕ "Угљевик", где се састао са новим директором овог привредног друштва Диком Цвијетиновићем.

Министар је том приликом обишао рудник и присуствовао пуштању у погон нове рударске механизације, након чега је,
 у својству представника државног капитала, учествовао и у раду Скупштинe акционара овог привредног друштва.

Министар је изјавио да ће Српска кроз сектор енергетике бити можда и највеће инвестиционо подручје на Балкану.

"Ова година ће бити посебно важна за Републику Српску, јер планирамо да конкретизујемо инвестиционе активности и изградњу нових објеката. Тренутно имамо двије милијарде и тристо милиона марака уговорених инвестиција које могу бити остварене у наредних пет година максимално", рекао је министар Ђокић.

Истакао је да су у току припреме за додјелу концесија и закључење уговора за још близу милијарду марака инвестиција у енергетици у овој години.

"То ће бити нови велики искорак за Републику Српску и поносан сам на чињеницу да смо као Влада успјели да то обезбиједимо", навео је министар. Он је додао да је ријеч о инвестицијама домаћих и страних компанија и посебно похвалио инвестирање "Електропривреде Републике Српске".

"Велику инвестициону активност изводи Електропривреда Српске, која је тренутно највећи носилац свих инвестиција у изградњи нових енергетских објеката у Српској - хидроцентрала, соларних и вјетроелектрана", рекао је министар.

Министар је у РиТе "Угљевик" присуствовао пуштању у погон нове радне машине вриједне седам милиона марака и указао на значај набавке нове опреме за континуирану производњу угља и тиме и безбједан рад термоелектране.

"За Владу и ресорно министарство је важно да се осигура потпуно безбједан и добар рад свих енергетских објеката, посебно рудника и термоелектрана, јер су оне тренутно произвођачи базне енергије којом снабдијевамо тржиште Српске, а када се појаве вишкови у току године и остала тржишта", рекао је он.

Додао је да је данашњом посјетом желио да скрене пажњу на потребу континуиране набавке механизације неопходне за несметан рад, као и на питање услова рада рудара, те најавио да ће Влада и ресорно министарство и даље подржавати и помагати да се ти послови раде на планирани начин.

"Важно је и да дам пуну подршку новом генералном директору и члановима управе РиТе и вјерујем да ће Цвијетиновић својим ентузијазмом и посвећеношћу, као што је то чинио у претходном периоду на другим дужностима и пословима којима се бавио, дати нови и видан допринос успјешном пословању и резултатима које ће остварити РиТе Угљевик као дио енергетског система Републике Српске", рекао је министар, 
оцијенивши да је било непопуларно то што су у предузећу прошле године била 24 непланска испада, наводећи да је у великој мјери до тих застоја долазило због техничких разлога јер је ремонт помјерен са априла на септембар и у том периоду се повећао број непланских испада.

"У том периоду је Електроприведа морала да набавља замјенску енергију, цијене су дивљале у прошлој години и биле су изузетно високе, па смо на тај начин морали да утрошимо огромна средства, процјена је негдје око сто милиона марака ради набавке замјенске енергије", рекао је Ђокић. Он је нагласио да је зато значајно да се све планира на вријеме и да пословање буде у складу са утврђеним плановима и политиком Владе у овој области и изразио наду да ће нови директор и цијели менаџмент РиТе водити рачуна о томе.

"Инсистираћемо на томе да се досљедно спроводе све мјере које је Влада утврдила као политику у овој области и вјерујем да ће људи бити свјесни да имају одговорност према систему у цјелини и Републици", рекао је министар.

Према његовим ријечима, РиТе "Угљевик" је, као и "Гацко" у специфичном положају јер су то стари објекти који сваке године захтијевају много средстава за текуће одржавање и за инвестиционо одржавање које је периодично.

"
Зато очекујемо рационалност у пословању, да се још квалитетније управља средствима која су на располагању, да се праве уштеде колико је могуће и да се осигура властитих средстава за текуће и капитално одржавање", закључио је министар Ђокић.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.