Sign In

Министар Ђокић посјетио Рудник олова и цинка "Сасе" Сребреница

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић боравио је данас у посјети Руднику олова и цинка "Сасе" Сребреница. Том приликом је одржан радни састанак са руководством рудника, на ком је било ријечи о пословању овог привредног друштва, као и општем стању у области рударства у Републици Српској.

Министар је том приликом рекао да Рудник олова и цинка "Сасе" од потписивања концесионог уговора са британском компанијом "Минеко" 2007. године биљежи добре резултате и да је примјер успјешне реализације и поштовања концесионог уговора.

Према његовим ријечима, овај рудник је примјер да се тешка јамска производња може организовати уз поштовање свих стандарда из области рударства на највишем нивоу и да је за Владу Републике Српске од великог значаја обим производње, односно количина експлоатисане руде, али да је важан и однос према радницима и услови у којима они раде.

"Према досадашњим подацима и на основу контрола стручних органа, нема примједби на услове рада, иако су они тешки, јер је ријеч о јамској производњи. Менаџмент улаже максималне напоре и одговорно ради на стварању што бољих услова за рад и да радници имају све оно што је законом прописано како би могли извршавати своје радне обавезе. Овај колектив није прекидао производњу ни у вријеме пандемије вируса корона, иако је привремено дошло до прекида испоруке рудног концентрата, што је посебно значајно. Срећом, стање се нормализовало и испорука концентрата је настављена што доприноси опоравку овог колектива", констатовао је министар Ђокић.

Он је истакао да је Влада Српске заинтересована да и даље на најбољи начин сарађује са овом компанијом и води континуирани дијалог о одређеним питања која заједички рјешавају, попут експлоатационог поља и одлагања јаловине.

"Посебно треба истаћи примјену еколошких стандарда које ова компанија у цјелини примјењује", нагласио је министар.

Према његовим ријечима, 480 запослених је значајан број за ово подручје, али и за Републику Српску, јер су плате и уплата доприноса и концесионих обавеза редовни.

Министар је најавио да ће са начелником општине Сребреница разговарати о покретању једног одјељења рударске струке у Средњошколском центру како би рудник могао попуњавати радна мјеста стручном радном снагом, што би омогућило сигурну егзистенцију радницима, те стручно одржавање и наставак експлоатације и прераде руде.

"Дугорочан циљ је да се ова производња одржи и унапређује у наредном периоду", закључио је министар Ђокић.


Предсједник Управног одбора Рудника "Сасе" Јелена Петрић рекла је да је пандемија у марту изазвала проблеме и у овој фирми са 480 запослених и да је изгубљено 270 јамских дневница.

"Захваљујући изузетним напорима руководства, али и одговорности свих запослених, успјели смо одржавати производњу, која није прекидана. До сада смо успјешно пословали и надам се да ће тако бити и ове године. План нам је експлоатација 210 хиљада тона руде и потребно је да ископамо још око 70 хиљада тона да успјешно завршимо ову годину што објективно можемо реализовати", рекла је Петрићева.

Она је прецизирала да би то омогућило производњу 15,5 хиљада тона концентрата цинка и 6,5 хиљада тона концентрата олова у овој години.

"Пандемија вируса корона донијела нам је проблем немогућности испоруке концентрата руде, као и ниска цијена на свјетском тржишту, што смо превазишли захваљујући отварању тржишта, наставку испоруке и створеној залихи од 12,6 хиљада тона концентрата цинка који смо испоручили и то нам омогућава стабилност производње и извршавање финансијских обавеза", закључила је Петрићева.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.