Sign In

Министар Ђокић у Вишеграду: Заједничким радом Владе, локалне заједнице и хидроелектране спријечена је штета која је могла бити знатно већа

Објављено:

​Министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић боравио је данас у Вишеграду, где се у просторијама ЗП "Хидроелектране на Дрини" а.д. Вишеград састао са начелником ове општине и директором овог привредног друштва.

На састанку је било ријечи о текућем пословању овог предузећа, као и стању у овој општини везаном за падавине које су у претходном периоду задесиле ово подручје.

Министар је том приликом рекао да се развој ове локалне заједнице осигурава стабилним, нормалним и безбједним радом хидроелектране "Вишеград".

"Драго ми је да на високом нивоу сарађују општина и хидроелектрана у дијелу активности које су могуће. Концесиона накнада у највећем проценту иде општини и зато нам је важно да је менаџмент мобилан и да се у оквиру свих планских активности одвија несметано производни процес", истакао је министар Ђокић.

"Заједничким састанком дотакли смо се важних тема везаних за рад хидроелектране и живот у општини Вишеград. Од велике важности је било да је и хидроелектрана заједно са општином реаговала на иницијативу Владе Републике Српске у тренутку када смо имали најаве већих падавина да се предузму све превентивне мјере на свим локалитетима у региону", нагласио је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, општина Вишеград и ова хидроелектрана те су мјере предузеле а као резултат заједничког рада Владе, локалне заједнице и хидроелектране спријечена је штета која је могла бити знатно већа.

Он је нагласио да хидроелектрана "Вишеград" наставља своју инвестициону активност.

"Они су то врло успјешно остваривали у претходној години укључујући се у реализацију пројекта изградње хидроелектране `Бистрица`. Више од 80 милиона КМ властитих средстава хидроелектрана `Вишеград` издвојила је за финансирање досадашњих активности на том пројекту и то показује колико је озбиљно схваћена идеја и колико је одговоран однос менаџмента хидроелектране према овом пројекту", рекао је министар Ђокић.

Према његовим ријечима, биће настављени и други енергетски пројекти који су започети.

Подсјетио је да рјешавање питања отпада не припада самом граду нити хидроелектрани, али да су они крајњи који се суочавају са посљедицама плутајућег отпада.

"То је регионално питање ком се морамо посветити", нагласио је министар.

Вршилац дужности директора хидроелектране "Бистрица" Дејан Павловић рекао је да пројекат иде предвиђеном динамиком, да ће се у првој половини фебруара почети са бушењем тунела.

Он је истакао да у насељу Миљевина први пут није било поплава у посљедњих десет година.

Павловић је додао да је завршетак радова на хидроелектрани "Бистрица" планиран 2026. године.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.