Sign In

Министар Петар Ђокић обишао локацију изградње вјетролектране "Гребак" у Невесињу: радови теку предвиђеном динамиком

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић боравио је данас у Невесињу, гдје се састао са начелником ове општине Миленком Авдаловићем и њемачким инвеститором који гради вјетроелектрану "Гребак", након чега је обишао локацију изградње овог постројења.

Министар је том приликом рекао да изградња вјетроелектране "Гребак" отвара врата и за друге велике инвестиције у Српску и најавио да ће на подручју Херцеговине ускоро бити започето још неколико великих енергетских пројеката.

Министар Ђокић је након састанка са начелником општине и представницима њемачког инвеститора, те фирме "Сименс", која ће на "Гребку" инсталирати најсавременије вјетрењаче на свијету, изразио задовољство како се одвија изградња ове вјетроелектране вриједне 130 милиона КМ.

"Република Српска овим пројектом је отворила велика врата развоју енергетског сектора. Изградњом оваквих објеката којима је основ зелена енергија, Српска се приближава европским трендовима у овој области", рекао је министар Ђокић, који је након састанак са саговорницима обишао градилиште гдје је у току изградња приступних путева.

Истакао је да је ова инвестиција од великог значаја за укупан индустријски раст и развој Републике Српске, енергетски сектор Републике, те локалну заједницу.

"Кроз овај пројекат ћемо имати прилику да стекнемо нова знања и развијемо партнерства на изградњи других енергетских објеката", нагласио је он.


Како је рекао, на подручју Невесиња је на неколико мјеста могуће радити вјетропаркове сличне снаге које ће представљати нове важне инвестиције.

"Ова инвестиција је највећа која је икада реализована на подручју Невесиња. Локална заједница имаће приходе од око милион марака од концесионе накнаде у току једне године када вјетроелектрана буде у сталном раду", рекао је министар Ђокић, истакавши да је за Републику Српску важно да се кроз ово партнерство потврди позитивна орјентација Републике ка реализацији пројеката у области обновљивих извора енергије.

"Кроз ову инвестицију ћемо повећати вриједност бруто друштвеног производа и у овој години пандемије је од посебног значаја да реализујемо овакве пројекте", рекао је министар Ђокић.


Он је навео да ће у наредном периоду у Херцеговини бити успјешно реализовани пројекти из области соларне, вјетроенергије и хидроенергије и да ће се  у наредним мјесецима приступити уговарању и дефинисању партнерстава за друге енергетске објекте у области обновљивих извора енергије.

Захваливши се и њемачком инвеститору који се опредијелио да са Републиком Српском развија ово партнерство, Ђокић је рекао да је радостан што су превазђене многе баријере и отпори који су се непотребно појављивали према овом пројекту.

"Радови које овдје видимо јасно демантују све оне који су имали сумње у овај пројекат - рекао је министар и додао да не види никакве препреке и да очекује да ће све остале потребне дозволе бити издате на вријеме.

Директор Вјетроелектране "Гребак" Адмир Рахимић рекао је да пројекат иде по плану и да је задовољан динамиком радова.

"Радимо многе пројекте на западу и овај пројекат не заостаје за њима. Овај пројекат може бити сигнал осталим инвеститорима. Од вјетропарка `Гребак` неће корист имати само инвеститор и општина Невесиње, већ и цијели регион - нагласио је Рахимић.

Он је подсјетио да је ријеч о вјетроелектрани од 66 мегавата инсталисане снаге, те да је вриједност пројекта око 65 милина евра. На Вјетроелектрани "Гребак" биће инсталирана најновија "Сименсова" технологија и десет турбина од 6,6 мегавата снаге.

Предсједник управе "Сименс гејмс риневејбл енерџија" Стјепан Черкез рекао је да ће нова технологија донијети многе предности.

"Нова технологија доноси бољу финансијску слику пројекта, бољу профитабилност. Турбина ће бити задње чудо технологије. Биће одређених изазова на пројекту којих смо унапријед свјесни и које већ сада рјешавамo", рекао је Черкез.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић нагласио је да је на данашњем састанку констатовано да се пројекат одвија по плану и да ће вјетропарк "Гребак" бити на мрежи до краја 2022. године.

"Ова инвестиција ће доносити сваке године милион марака у буџет општине. То би нам отворило неке нове могућности. У Невесињу је на још неколико локација предвиђена изградња вјетропаркова. Уз хидроенергију и соларну енергију наша општина би изашла из реда неразвијених општина и пружила могућност улагања и другим инвеститорима", рекао је Авдаловић.

Почетак радова на изградњи вјетроелектране "Гребак" почела је у децембру прошле године, а план је да буде прикључена на далековод Мостар - Невесиње до краја 2022. године.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.