Sign In

Потписан Меморандум о разумијевању

Објављено:

​Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и представници кинеске компаније " China International Water & Electric Corporation " потписали су данас у Бањалуци Меморандум о разумијевању за реализацију пројекта изградње Хидроелектране "Дабар", чија је вриједност 180 милиона евра.

Министар Ђокић је истакао да се наведеним Меморандумом дефинишу могућности сарадње Владе Српске и кинеске компаније, која ће моћи, уз друге фирме, да учествује у јавном поступку избора извођача радова и добављача опреме.

 "За Републику Српску веома је значајно да постоји интересовање иностраних партнера да са нашом Владом и `Електропривредом` сарађују у реализацији великих енергетских пројеката, што је био циљ Енергетске и Економске политике Српске", рекао је министар Ђокић, након потписивања Меморандума.

 Он је навео да је кинеска компанија једна од водећих у свијету и да је до сада инвестирала значајан дио капитала у енергетска подручја.

 "Хидреоелектрана `Дабар` припада систему хидроелектрана `Горњи хоризонти` и требало би да има инсталисану снагу од 159 мегавата. Ово је један у низу наших великих енергетских пројеката, а циљ нам је да додатно подстакнемо развој енергетског сектора у Српској и да производимо нове количине електричне енергије", додао је министар Ђокић.

 Генерални директор Kанцеларије компаније "China International Water & Electric Corporation" у Србији Чен Лианг (Chen Liang) рекао је да ће ова компанија учинити све да би поднијела најбољу техничку и комерцијалну понуду за реализацију наведеног пројекта.

 "Вјерујем да смо остварили добар контакт, што би требало да резултује успјешном сарадњом у изградњи Хидрелектране `Дабар`. Знам који је значај овог пројекта за Републику Српску и њен развој", рекао је Лианг.

 Директор "Електропривреде Републике Српске" Бранислава Милекић нагласила је да су створени предуслови за остваривање сарадње са наведеном кинеском компанијом.

 "То значи приступање одређеним студијама и техничкој документацији да би ова компанија могла да обезбиједи приступ кредитним средствима државне банке у Kини. Њима не дајемо никаква ексклузивна права, него се повећава конкурентност у реализацији овог пројекта", каже Милекићева и напомиње да је објављен тендер за изградњу тунела хидроелектране Дабар.

Она је подсјетила да је завршена студија изводљивости и да ће "Хидроелектране на Требишњици" бити стоодстотни власник пројекта.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.