Sign In

Потписан споразум о гасификацији Српске

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у свом кабинету са в.д. генералног директора предузећа Гас-Рес из Бањалуке Љубом Гламочићем и генералним директором предузећа Србијагас из Новог Сада Душаном Бајатовићем.

Директори гасних предузећа из Републике Српске и Србије су том приликом потписали споразум о изградњи магистралног гасовода дужине 325 километара који ће ићи трасом уз ауто-пут од Бијељине до Бањалуке, Приједора и Новог Града, а чија је процјењена вриједност око 125 милиона евра.

Ријеч је о гасоводу "Нова источна интерконекција Републике Српске/БиХ и Србије" на правцу граница Србије/БиХ - Бијељина - Бањалука - Приједор - Нови Град.

Министар Ђокић је рекао да је овим споразумом дефинисана сарадња која ће се у наредним годинама одвијати између компанија Гас-Рес и Србијагас.

"Ове компаније имају задатак да реализују стратешки план који је од посебног и националног интереса за Републику Српску, а то је изградња гасовода кроз Републику Српску, односо гасификација Српске", истакао је министар Ђокић, додајући да ће магистрални гасовод ићи трасом уз ауто-пут од Бијељине до Бањалуке, Приједора и Новог Града.

"Овај гасовод ће у великој мјери допринијети бржем економском развоју Републике Српске, побољшаљу стандарда и квалитета живота који ће користити гас умјесто других енергената. Са овим пројектом биће отворено ново раздобље живота грађана и развоја Српске", истакао је министар.

Он је подсјетио да се у реализацији Стратегије развоја енергетике Републике Српске до 2035. године, која је раније усвојена у парламенту Републике Српске, као један сегмент налази гасификација Републике Српске и да су једини градови у Републици Српској који су гасификовани или имају изграђену гасну инфраструктуру Зворник и подручје дијела града Источно Сарајево, те секундарна мрежа на подручју града Бијељина, а у току су активности на изградњи прикључног гасовода од Шепка до Бијељине.

Директор Србијагаса Душан Бајатовић рекао је да је овај гасовод развојни пројекат који је важан за Републику Српску и за Федерацију БиХ.

Он је истакао да су за сада резервисане количине на Балканском току, односно на интерконектору који иде од бугарске до мађарске границе, и да потенцијално за Републику Српску износе 800 милиона метара кубних.

"Ми ћемо активирати већ раније договорену комисију између Републике Српске и Србије, односно комисију између Гас Рес и Србијагаса која би требала да реши сва техничка питања. Након тога ће се кренути у економску анализу коју ће радити Гас Рес, те израду идејног, а затим и главног пројекта", рекао је Бајатовић.

Он је навео да ће овај гасовод бити у власништву Републике Српске, односно предузећа Гас Рес, оцијенивши да је овај пројекат важан за развој Српске и индустријских зона.

"Суштина овог споразума је да две компаније удруже ресурсе и да што пре дођемо до техничких решења и пројектовања за овај гасовод, односно помоћ Србијагаса предузећу Гас Рес", закључио је Бајатовић.

Директор предузећа Гас-Рес Љубо Гламочић, рекао је да су се стекли услови да се крене у озбиљну реализацију овог пројекта.

"Потписивањем споразума дефинисали смо прелаз интерконекције магистарлног гасовода Ново Село код Бијељине. Траса од ријеке Дрине до Бијељине је у дужини од 19 километара и тај гасовод би се спојио са постојећим гасоводом Шепак-Бијељина", истакао је Гламочић.

Он је рекао да је споразумом дефинисано да Гас-Рес и Србијагас заједно раде на пројекту у смислу пројектно-планске документације и студије економске оправданости,Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.