Sign In

"СРБИЈАГАС" ДА ПРЕНЕСЕ ДИО ИМОВИНЕ НА "ГАС ПРОМЕТ"

Објављено:

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић сматра да би предузеће "Србијагас" дио своје имовине требало да пренесе на предузеће "Гас промет" из Источног Сарајева, чиме би правно био регулисан статус овог предузећа.

Након састанка у Новом Саду са генералним директором Јавног предузећа "Србијагас" Душаном Бајатовићем о сарадњи Српске и Србије у области гаса, министар Ђокић је рекао да би први бенефит од овога било правно регулисање статуса овог предузећа у Републици Српској.

Министар Ђокић је појаснио да би предузеће "Гас промет" једноставније и боље функционисало, имало способност да закључује различите уговоре и да наступа на тржишту сектора гаса и на другим тржиштима.

Он је подсјетио да се прва мјерно регулациона станица овог предузећа налази у Каракају у Републици Српској, одакле се гас путем гасовода преноси према Сарајеву и даље у Федерацију БиХ, гдје је извршена гасификација.

Министар Ђокић је рекао да ће гасификација у Српској бити настављена и да је при крају реализација прикључног гасовода 20 километара од Каракаја и Шепка до Бијељине, гдје је урађена инфраструктура гасне мреже 240 километара за град Бијељину.

Он је навео да предузеће "Гас промет" из Источног Сарајева, које се бави трговином, прометом и дистрибуцијом гаса, од оснивања 1998. године до данас није успјешно могло да ријеши питање имовине у дијелу управљања капацитетима на територији Српске, што подрзумијева дио гасовода, регулационе станице и другу опрему.

Министар Ђокић је рекао да је 2000. године дошло до одређене трансформације предузећа и да је у том периоду "Гас промет" имао инвестирање, због чега мора бити ријешен његов правни статус.

Он је подсјетио да се у дужем периоду воде преговори о правном регулисању статуса предузећа "Гас промет", те да је до сада закључено више договора, споразума и меморандум о разумијевању у вези са рјешавањем овог питања.

Министар Ђокић каже да су тај меморандум потврдиле владе Србије и Српске, које су дале јасне налоге да се ова активност настави и да се коначно правно регулише статус овог предузећа.

"Данас на столу имамо сагласност која је раније дата да се око 64 одсто власништва које је имала `Србијагас` пренесе Републици Српској, односно дио или све уз одређене услове које би требало дефинисати", истакао је министар Ђокић.

Он је подсјетио да је Меморандум, који је раније потписан, усаглашен на највишем правном нивоу.

"Не желимо да било ко буде оштећен у овом процесу, већ напротив да унаприједимо једно питање које је јако важно за Републику Српску, јер је гасификација једна од важних смјерница будућег развоја Српске у сектору енергетике", каже министар Ђокић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.