Sign In

Српска отворена за унапређење сарадње

Објављено:

​Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је након потписивања Споразума о сарадњи привредних комора Републике Српске и АП Војводине да је за Српску веома важно да постоји спремност и отвореност за унапређење сарадње што показује и потписани споразум.

„За Републику Српску је врло важна њена отвореност и спремност за сарадњу са АП Војводином, односно са Републиком Србијом, са којом већ имамо квалитетну сарадњу у свим областима друштвеног живота“, истакао је министар Ђокић обраћајући се новинарима.

Министар је навео да је важно нагласити да је Србија један од најзначајнији спољнотрговинских партнера Републици Српској, те да је обим остварене размјене у прошлој години износио 1,16 милијарди КМ.

"У свему томе значајан дио има и АП Војводина и циљ нам је да сарадњу развијемо у наредном периоду и да је повећамо, а управо посјете делегације АП Војводине говоре о томе да су и они таквог опредјељења", рекао је министар Ђокић.

Он је додао да ће потписаним споразумом Привредна комора Српске остварити још конкретније видове сарадње, која је могућа у свим областима привредног живота.

"На нама је да се што боље организујемо, да развијемо и унапређујемо комуникацију из које ће проистећи и конкретни видови сарадње", поручио је министар Ђокић.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Војводине Огњен Бјелић навео је да ће владе свесрдно подржати данашњи споразум.

"Владе АП Војводине, Србије и Српске чврсто ће стајати и то не у форми обећања, него у форми конкретних мјера иза својих привредника, иза свих активности које ће резултирати конкретним развојем", нагласио је Бјелић.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић је рекао да ће споразум допринијети подизању сарадње између двије привреде, додајући да Српска има Србију и самим тим АП Војводину, као главног спољнотрговинског партнера.

Према његовим ријечима, привредници, који су у саставу војвођанске делегације дошли у Бањалуку, већ су разговарали са привредницима Српске, прије свега о сарадњи у пољопривредно-прехрамбеном и металском сектору.

"Наглашена је и жеља да се у области туризма учини значајнији искорак, те да се потенцијали заједнички понуде туристима из трећих подручја", додао је Ђурић.

Предсједник Привредне коморе Аутономне покрајине Војводине Бошко Вучуревић навео је да је потписивањем споразума, сарадња између двије привреде подигнута на институционални ниво.

Он је изнио податке по којима је у прошлој години остварена укупна спољнотрговинска размјена између Српске и Војводине од око 260 милиона долара, док размјена за прва три мјесеца ове године износи око 90 милиона долара.

"Ту смо да подижемо цифре које сам навео. Ту смо да стварамо амбијент, који ће омогућити окупљање привредника, гђе свако од њих може да ради на побољшању свог пословања", истакао је Вучуревић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.