Sign In

Министар Ђокић на Светосавској академији у Штутгарту: Дјецу васпитати у духу српске традиције

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је данас на Светосавској академији у Штутгарту да је од посебне важности оно што чине просвјетни радници и да је њихова мисија велика за будућност српске заједнице која живи ван матице Србије.

Министар је изразио задовољство што присуствује Светосавској академији у Храму Сабора Срба светитеља у Штутгарту и захвалио окупљенима који, како је рекао, сви заједно улажу напор да српску дјецу васпитавају у духу српске традиције, његујући вриједности националног идентитета.

"Најосновније вриједности српског националног идентитета су језик, писмо, вјера, обичаји, историја, култура, традиција. То је оно што српска школа овдје у допунском програму просветитељски чини за српски народ који живи на подручју Њемачке, а долазе са подручја Србије и Републике Српске", навео је министар Ђокић додајући да ће данас у Штутгарту традиционално бити обиљежен Дан Републике Српске, те захвалио Представништву Српске које чини напоре да их окупе, као и Конзулату и Амбасади Србије.

Он је захвалио српској заједници у Штутгарту за подршку Републици Српској и Србији, која храбри представнике власти да се боре против свих недаћа и притисака.

"Што више будемо окупљени у нашој вјери, око наше Цркве, бићемо снажнији да се свим притисцима одупремо, зато настојимо да његујемо ову дивну светосавску традицију и сваку другу прилику да његујемо вриједности нашег идентитета", поручио је министар Ђокић.

Протојереј Станко Ракић, парох при храму Сабора Срба светитеља у Штутгарту, рекао је да му је посебна част и задовољство што су данас на Светосавској академији у том граду и чланови делегације Републике Српске, са министром енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем на челу.

Он је навео да Светосавску академију у овом храму одржавају у сарадњи са Конзулатом Србије, односно заједно са дјецом која похађају допунску школу на српском језику која функционише у дијаспори.

"Посебно нам је част и задовољство да су данас Срби уједињени без обзира из којих српских земаља да долазе, што су са нама и чланови делегације Републике Српске, са министром Ђокићем на челу, и радује нас да и убудуће о овим и оваквим манифестацијама долазе, да не забораве нас у дијаспори, како и ови млади нараштаји који расту не би заборавили одакле долазе и гдје једног дана сви требају да теже и да се врате", нагласио је протојереј Ракић.

Министар Ђокић ће вечерас присуствовати и свечаности поводом обиљежавања Дана Републике Српске, коју организује Представништво Републике Српске у Штутгарту.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.