Sign In

Усвојен Нацрт закона о измјенама и допунама закона о гасу

Објављено:

​Народна скупштина РС усвојила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама закона о гасу.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, у завршној ријечи о овом законском рјешењу, је изјавио да је у овом тренутку гасификација Херцеговине могућа само путем пројеката који су везани за приморско подручје сусједних држава.

"На том подручју су извори енергије такви да су за потребе постојеће индустрије савим довољни", рекао је министар.

Он је навео да би у овом тренутку за Српску било изузетно скупо планирати гасификацију тог подручја гдје живи мали број становника.

Нагласио је да гасификацију бродске Рафинерије спроводи компанија "Нестропетрол" која има интерес да изврши гасификацију тог субјекта, односно да обезбиједи други енергент јер, према процјенама и студијама урађеним у тој рафинерији, и производња ће бити на квалитетнијем нивоу и према стандардима дефинисаним од ЕУ.

"У овом тренутку у тој рафинерији основни енергент је мазут који у себи садржи већу концентрацију сумпора", додао је министар.

Он је нагласио да фирма "Кродукс" има одобрење само да ради на гасификацији рафинерије.

Такође, истакао је да постоји потреба за пробним радом за обављање дјелатности, како је наведено у Нацрту закона, у сектору гаса и да је стога сасвим нормално да се пројекти попут гасификације Бијељине, изградње прикључног гасовода од Шепка до Бијељине, прво пуштају у пробни рад.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.