Sign In

Министар Ђокић боравио у радној посјети РиТЕ "Угљевик"

Објављено:

​Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић боравио је данас у радној посјети руднику и термоелектрани „Угљевик“. Министар је том приликом разговарао са руководством овог предузећа о актуелној ситуацији што се тиче пословања овог предузећа, након чега је обишао рудник и термоелектрану.

Министар је том приликом изјавио да је енергетски систем стабилан и у условима ванредног стања због вируса корона и да Влада Српске и ресорно министарство припремају за ову годину нове велике инвестиције у овом сектору.

"Настављају се инвестиционе активности гђе год је могуће и на тај начин желимо да обезбиједимо нови капитал који ће ући у Републику Српску јер нове инвестиције ће бити од круцијалној значаја за опоравак и одрживост економског система Српске", рекао је министар након посјете Руднику и термоелектрани "Угљевик".

Он је навео неке од нових инвестиција у енергетском сектору као што су вјетроелектрана Гребак код Невесиња, соларни парк на подручју Билеће, вјетроелектрана Хргуд код Бековића и соларни парк у Требињу.

Нагласио је да је његова посјета термоелектрани у Угљевику подршка цијелој енергетској области и свим запосленим у систему електропривреде Републике Српске на њиховом видљивом доприносу на очувању стабилног рада и обезбјеђивања довољно електричне енергије и у ванредном стању, уз рад са смањеним бројем ангажованих радника.

"РиТЕ `Угљевик` је и раније пословао врло стабилно, извшили су све активности из плана за ову годину, а осврнули смо се и на важне инвестиције, као што су изградња система за одсумпоравање и уградња филтера, што је од непроцјењивог значаја за продужетак рада термоелектране и у условима све веће бриге за чисто животно окружење", навео је министар и похвалио директора, менаџмент и све запослене у овом привредном гиганту за стабилно пословање.

Министар је истакао да у наредном периоду очекује стабилизацију на тржишту електричне енергије и раст потражње која је у овом тренутку пала на европском нивоу.

"Цијене електричне енергије далеко су мање у односу на почетак кризе у свијету изазване вирусом корона и то ће нанијети велику штету, због значајног смањења прихода, али надам се да ћемо и по том питању бити солидарни и наћи мјере којима ћемо заштити овај систем и обезбиједити даљу редовну производњу и снабдијевање грађана, по условима и цијенама прихватљивим за наше становништво", оцијенио је министар.

Он је додао да у Републици Српској основна цијена киловат сата електричне енергије није повећана и да Влада нема намјеру да подржи повећање, поготово не у ово тренутку.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.