Sign In

„Талент камп 2022" - Нови подстрек талентованим и даровитим ученицима из Републике Српске

Објављено:

​Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић потврдила је да је све спремно за први камп за талентоване и даровите ученике основних и средњих школа из Републике Српске - „Талент камп 2022", који ће се одржати од 6. до 8. јуна 2022. године на Јахорини.

Она је истакла да Министарство просвјете и културе Републике Српске, у сарадњи са Републичким педагошким заводом и Иновационим центром Бањалука, а под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, организује први камп ове врсте за преко 350 ученика основних и средњих школа Републике Српске - побједника републичких такмичења те  Малих олимпијских игара Републике Српске. 

„Министарство и Влада Републике Српске ову дјецу награђује у континуитету, на начин да им  обезбјеђујемо бесплатне уџбенике, те смо организовали свечане пријеме за њих код предсједника Владе, а ове године први пут организујемо талент камп Републике Српске гдје ће талентована и даровита дјеца на другачији начин стицати нова знања од еминентних стручњака из Републике Српске и Србије, и то из различиитих области - природних, друштвених наука, умјетности и спорта", рекла је министар Наталија Тривић.

Она је истакла да је циљ кампа директна подршка свима њима у знак подстрека за будуће њихове успјехе и напредовање у области у којима исказују изврсност.

„На овај начин хтјели смо директно да подржимо оне који су се показали најбољима на републичким тачкмичењима основних и средњих школа у Републици Српској и да им покажемо колико нам је стало да награђујемо њихов рад, те да им можемо обезбиједити додатне едукације које ће, сигурна сам, користити у њиховом даљем професионалном развоју", истакла је министар Наталија Тривић.

Угледни спортиста, рукометаш и репрезентативац Младен Бојиновић, као један је од предавача на спортским радионицама на кампу, исказао је велико задовољство због прилике да ради и мотивише младе спортске таленте међу нашим ученицима, оцијенивши ову прилику за све њих феноменалном.

„Ја ћу да на овом кампу да подржим све спортисте и да их подстакнем да се наставе бавити спортом и када заврше своје школовање", истакао је Младен Бојиновић, напоменувши да им то може помоћи да израсту у још боље људе те да буду, као што је и он сам, велики шампиони.

Драгана Стевић, мастер технологије и асистенткиња на студијском програму хемије на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањој Луци такође представила је програм припремљен за радионице из хемије за надарене ученике у овој области.

„На кампу ћемо представити пројекат `Минерали у школама`, гдје ће професорица Сузана Готовац Атлагић одржати двије радионице о природним богатствима наше земље, односно њеном богатству минералима те ученицима пружити прилику да кроз неколико безбједних  експеримената виде како то климатске пројмјене утичу на  физички-хемијске особине минерала", истакла је Драгана Стевић, додавши да ће, у складу са резултатима рада, учениици бити и награђени. 

Александра Кузмановић, млада академска сликарка, изразила је такође велико задовољство због прилике да учествује са талентованом дјецом на првом "Талент кампу" за њих.

„Сматрам важним да на овај начин подстакнемо дјецу да буду још бољи и да увиде колико цијенимо њихов рад и труд. Радионице су тако осмишљене да ћемо, осим практичног рада,  говорити и о даљим умјетничким праксама као што су сценографија и костимографија, што ће их, надам се, подстакнути и дати им вјетар у леђа у њиховом даљем бављењу умјетношћу", рекла је Александра Кузмановић.

Поред подстрека талентованим и вриједним ученицима основних и средњих школа, циљ организовања Талент кампа је промоција изврсности младих, стицање нових знања те промоција позитивних друштвених вриједности.

Током три дана кампа, са награђеним ученицима радиће укупно 13 предавача из различитих научних и других области, а осим тога за њих је осмишљен и пратећи и забавни програм уз игре без граница и дружење са већ афирмисаним младим талентима, као што су Ђорђе Перић, млади виртуоз на хармоници, и спортисткиње Лана Брењо, Анђела Демировић и Милица Ђокић. Специјални гости учесника кампа су Леонтином Пат, програмски директор Дјечијег културног центра Београд и уважени српски џудиста Немања Мајдов.                            
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.