Sign In

Библиотеке баштине наш национални идентитет

Објављено:

У Културном центру Источно Ново Сарајево одржана је свечана академија о 25 година постојања и рада Матичне библиотеке, којој је претходило отварање изложбе „Издавачка дјелатност Матичне библиотеке Источно Сарајево: 1997-2021“.

Матична библиотека Источно Сарајево располаже са књижним фондом од 118.000 монографских публикација, од чега 42.000 стручних и научних књига и 8.000 књига на страним језицима.

Начелник Одјељења за заштиту културног насљеђа у Министарству просвјете и културе Републике Српске Милица Котур истакла је да је Матична библиотека у Источном Сарајеву изузетно значајна, те да редовно прате све активности, које нису мале.

„Иако је ово једна од млађих библиотека на подручју Републике Српске, она је управо том младалачком енергијом и духом запослених, како бившег тако и садашњег руководства, допринијела томе да може да се носи са библиотекама које имају традицију дужу од 50 и више година“, истакла је Милица Котур.

Она је нагласила да за њу представља велику част и задовољство што је у прилици да присуствује обиљежавању овог важног јубилеја, јер очекује да ће Матична библиотека и даље напредовати.

„Mатична библиотека баштини све оно што је наш национални идентитет кроз писану ријеч“, казала је Котурова.

Вршилац дужности директора Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац изјавила је да је ово значајан јубилеј и прилика да се сагледа шта је све учињено за 25 година, колико су били успјешни, али и шта их очекује у наредном периоду.

„Ово је значајан јубилеј за наш град јер смо успјели да сачувамо културни идентитет Источног Сарајева. Расли смо заједно, те кроз издавачку дјелатност показали све оно што чини културно насљеђе наше регије, али и Републике Српске“, истакла је Кулашинчева.

Ова установа располаже богатом референсном збирком коју чине енциклопедије, рјечници, лексикони, приручници и библиографије.

Осим материјалних капацитета којим располаже књижара, фотокопирница, књиговезница - најважнији ресурс је и едуковани кадар.

Библиотека је у више наврата награђивана за свој рад, те су добитници награде „Ђорђе Пејановић“ за најбољу библиотеку у Републици Српској, награде „Ђорђе Пејановић“ за најбољег библиотекара, Сребрне плакете града, Повеље општине Источно Ново Сарајево и многих других.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.