Sign In

Влада Српске обезбједиће бесплатне уџбенике за око 50.000 основаца у Српској

Објављено:

„Влада Републике Српске издвојиће додатних 2,5 милиона КМ за бесплатне уџбенике за око 19.000 ученика трећег и четвртог разреда основне школе чиме се наставља тренд повећања обухвата основаца којима Влада обезбјеђује бесплатне уџбенике“, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић на данашњој конференцији за новинаре одржаној након сједнице Владе Републике Српске.
Истакла је да је укупан број ученика којима ће Влада у школској 2021/22.години обезбиједити бесплатне уџбенике око 50.000, што представља више од 50 одсто од укупног броја ученика основних школа у Републици Српској.
Министар Наталија Тривић навела је да је оваква одлука Владе у складу са закључком Народне скупштине из 2019. године о обезбјеђивању бесплатних уџбеника за све ученике основних школа, те мјерама Популационе политике.
Подсјетила је да Министарство просвјете и културе од школске 2007/2008. године обезбјеђује бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основних школа, а од  школске 2019/2020. године и бесплатне уџбенике за све ученике побједнике републичких такмичења, те од школске 2020/2021. године за ученике који су треће и наредно по рођењу дијете из породица са троје и више дјеце.
Такође, и Министарство породице, омладине и спорта од 2007. године обезбјеђује бесплатне уџбенике за одличне ученике основних школа од трећег до деветог разреда који долазе из вишечланих породица.
„Укупан обухват ученика до сада је био око 30.000, што је око 30 одсто од укупног броја основношколске популације. У финансијском смислу од првобитних милион КМ на годишњем нивоу, Влада Републике Српске у посљедње двије године повећала је износе за та издвајања на три милиона КМ на годишњем нивоу, а данашњом одлуком  на 5,5 милиона КМ“, рекла је министар Наталија Тривић додавши да је до сада издвојено око 15,5 милиона марака за бесплатне уџбенике.
Министар Наталија Тривић поздравила је и сваку иницијативу јединица локалне самоуправе које су и до сада, у складу са својим буџетима, обезбијеђивали уџбенике одређеним категоријама ученика.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.