Sign In

Зa двиje гoдинe 1743 малишана вишe у прeдшкoлским устaнoвaмa

Објављено:

 

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић одржала је данас састанак са директорима јавних и приватних предшколских установа на којем је констатовано да је у протекле двије године повећан обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем за 1743 малишана, захваљујући проширењу капацитета установа и могућности да се организује предшколска дјелатност у просторијама основних школа.

„У претходних осам година проширили смо обухват дјеце за око пет одсто на нивоу Републике Српске, односно око 20 до 30 одсто у појединим локалним заједницама, што је у складу са нашим стратешким опредјељењима“, рекла је министар Наталија Тривић и истакла важност јачања свијести родитеља о значају укључивања дјеце у предшколске установе.

Навела је да је радује што je измјенама закона дјеци са потешкоћама у развоју и без родитељског старања омогућен бесплатан боравак у предшколским установама, те што је у протекла три мјесеца 65 дјеце остварило ово право.

Конастатовано је да је Програм предшколског васпитања и образовања у протеклих годину дана успјешно реализован у свим предшколским установама упркос отежаним околностима изазваним пандемијом корона вируса.

Напоменула је да је разговарано и о повећању плата запослених у јавним предшколским установама.

„С обзиром да су оснивачи предшколских установа локалне заједнице, разговарали смо са Савезом општина и градова о овој теми и договорили да се на њиховој сједници у августу мјесецу разговара о томе“, навела је министар Наталија Тривић.

Позвала је све представнике предшколских установа да се укључе у израду нове Стратегије развоја образовања за период од 2022. до 2030. године у дијелу који се односи на ову  област образовања.

Директор предшколске установе „Трол“ у Дервенти Гордана Симић оцијенила је изузетним, посебно за руралне средине, отварање могућности да се у основним школама гдје је то могуће организује предшколска дјелатност и поздравила разматрање могућности за повећањем плата запосленим у предшколским установама.

Навела је да су општинске власти у Дервенти плате запослених у предшколским установама ускладиле са повећањима плата у области просвјете на нивоу Републике.

Директор предшколске установе „Драган и Зоран“ Бијељина Горан Гашић истакао је да је примјетан већи обухват дјеце у предшколским установама и изразио задовољство активностима на изради иновираног програма предшколског васпитања и образовања.

 

 Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.