Sign In

Министар Наталија Тривић на Самиту српске омладине и студената Балкана у Београду

Објављено:

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је данас у Београду да је врло важно да се млади Срби који живе у региону упознају, друже, раде на одређеним пројектима и тако доприносе јачању националног и културног идентитета.

Министар Наталија Тривић, која се обратила учесницима Самита српске омладине и студената Балкана "Синергија као кључ успјеха" у београдском Сава центру, рекла је да Србија и Република Српска имају чврсте везе у смислу успостављања чвршћег националног и културног повезивања.

"Свакако и све оно што можемо инволвирати кроз систем образовања од великог је значаја и ми у континуитету остварујемо добре резултате", рекла је она.

Тривићева је указала да Србија и Српска раде на заједничким наставним плановима и програмима од предмета националног интереса, да организују заједничке кампове, екскурзије у Републику Српску и Србију, да су усвојиле и потписале Повељу о српском културном простору из којег су проистекле бројне активности, од форума за ћирилицу, преко Kаравана културе говора.

"Радећи на оваквим пројектима заиста јачамо везе између грађана, односно између Срба који живе у матици, а исто тако и у Републици Српској. Веома важна је та институционална повезаност у смислу спровођења програма јачања националног идентитета кроз културу и образовање, али је са друге стране много значајнији догађај као што је овај данас гдје се млади упознају, друже", рекла је министар Наталија Тривић.

Према њеним ријечима, то је нешто што треба градити како би "све насљеђе у смислу јачања националног и културног идентитета оставили будућим нараштајима".

"Са једне стрене имамо квалитетну институционалну сарадњу, а са друге директну комуникацију и сарадња између младих што је свакако кључ успјеха у будућности у јачању нашег културног и националног идентитета", изјавила је Тривићева.

Министар Наталије Тривић говорила је  у  оквиру другог панела „Српски национални, верски, културни и језички идентит као фактор повезивања младих Срба у региону“.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.