Sign In

Мирослав Чангаловић нам је оставио драгоцијено културно насљеђе

Објављено:

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић присуствовала је у суботу свечаној академији у „Народном универзитету Гламоч“,  која  је одржана поводом 100 година од рођења Мирослава Чангаловића, најпознатијег оперског пјевача са ових простора.

"Обиљежавањем Дана Мирослава Чангаловића одајемо почаст и баштинимо дјело нашег великана, чувајући на тај начин културно насљеђе од заборава", рекла је Тања Ђаковић.

Она је навела да је ова манифестација, осим у Гламочу, обиљежена у Новом Саду, што је, како каже, јединствен српски културни простор.

"Мирослав Чунгаловић нам је оставио драгоцијено културно насљеђе. Он је, прије свега, био велики човјек, а у приком одлазака у разне крајеве свијета гдје га је носио његов чаробни глас увијек носио и свој родни Гламоч", рекла је Тања Ђаковић.

Она је истакла да као што је Бранко Ћопић волио Хашане, Петар Кочић Змијање, тако је Чангаловић волио свој Гламоч.

Начелник ове општине Небојша Радивојша рекао је Срни да је Гламоч поносан на великана Чангаловића.

"Он је био најбољи српски оперски пјевач прошлог вијека који је рођен у нашем Гламочу", подсјетио је Радивојша и изразио наду да ће се "Дани Мирослава Чангаловића" наставити да се обиљежавају.

Друга по реду манифестација "Дани Мирослава Чангаловића" одржаа је у организацији Српског народног позоришта у Новом Саду, Матице српске и Завичајног удружења "Гламочко коло".Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.