Sign In

Ниједан запосленик у образовању неће добити отказ

Објављено:

„Док год сам на позицији министра ниједан просвјетни радник неће бити потпуни технолошки вишак у Републици Српској, јер су нам сви радници потребни у реформских процесима које водимо“, рекла је министар просвјете и културе Наталија Тривић након данашњег састанка са предсједником Синдиката образовања, науке и културе Драганом Гњатићем на којем је разговарано о припремама за предстојећу школску годину.

Напоменула је да мањи број уписаних ученика у основним и средњим школама диктира организацију наставе и наставничких норми, као и да имамо одређени број наставника који би требало да изгуби дио норме или остане без пуне норме.

„Директори школа ће добити инструкцију да организују наставу на начин да задрже постојеће раднике у образовном систему, а да свако ново запошљавање буде једино у ситуацијама када је ријеч о кадру који недостаје“, рекла је министар Наталија Тривић.

Најавила је да је програмом рада Министарства за наредну годину предвиђено да се ради на измјенама закона о основном и средњем образовању са циљем формирања одјељења са оптималним бројем ученика, а како би наставници могли да се квалитетније посвете раду с њима и остану у систему.

Министар Наталија Тривић истакла је опредјељење Министарства да настава у новој школској години почне у школским клупама 1. септембра, уз трајање часа од 45 минута, уколико то дозволи епидемиолошка ситуација и истакла да охрабрује чињеница да су почеле интензивне вакцинације запослених у просвјети, који су исказали жељу да буду вакцинисани.

Говорећи о новинама у предстојећој школској години, прецизирала је да ће у прву тријаду у другом разреду бити уведен нови предмет Дигитални свијет, како би ученици стицали елементарна знања о новим технологијама, као и да ће бити дигитализовани садржаји уџбеника за прву тријаду и поједине наставне предмете у старијим разредима, што ће утицати и да ђачке торбе буду лакше.

Најавила је да ће ученици у петом и шестом разреду у основној школи имати више часова физичког васпитања како би се адекватно одговорило на њихову потребу за већом физичком активношћу.

Нагласила је да ће СТЕМ лабораторије од нове школске године бити у употреби у 50 средњих школа у Републици Српској што ће допринијети ефикаснијој настави из природне групе предмета и најавила стручно усавршавање запослених у просвјети како би спремно дочекали новине.

Предсједник Сидиката образовања, науке и културе Драган Гњатић рекао је да је на састанку добио увјеравања да ће се наћи посао за све раднике запослене на неодређено радно вријеме у школама и нагласио да ће се радити на измјени одређених законских и подзаконских прописа на добробит свих просвјетних радника и ученика.

Гњатић је рекао да Синдикат инсистира на добровољности и подржава процес вакцинације, јер се тако штити здравље просвјетних радника и осталих грађана. Изразио је увјерење да ће већина људи то препознати као добру ствар како би се што прије извршила масовна вакцинација просвјетних радника, односно свих грађана Републике Српске.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.