Sign In

Обиљежено 50 година Музеја савремене умјетности Републике Српске

Објављено:

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић присуствовале су обиљежавању педесетогодишњег јубилеја Музеја савремене умјетности Републике Српске.
Изложбу „Од Галерије до Музеја“ отворила предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, истакавши да је опредјељење даљи развој и овог музеја, али и свих других институција културе Српске. Она је захвалила свима који су дали допринос томе да данас сви могу бити поносни на успјех који су сви заједно у фазама генерацијски дочекивали и испраћали.
„Музеј савремене умјетности обиљежавањем јубилеја жели да покаже свој развојни пут који се кретао од локалне установе до републичке установе и заиста је од значаја, не само за Бањалуку, него за цијелу Српску“, рекла је предсједник Републике Жељка Цвијановић.
Министар просвјете и културе Српске мр Наталија Тривић честитала је свима који су учествовали у развоју ове институције, од галерије до музеја, јер, како је нагласила, свака година и сваки човјек који је уткао своје знање, своју стручност чини управо оно што је ова установа данас.
„Нећемо стати, већ ћемо и даље улагати у развој умјетности и културе Српске. Ова музеј је и у претходним годинама имао подршку што се тиче одређених инвестиција. Видјећемо у току ове године колико је музеј отворио врата и за неке друге услуге, од саме библиотеке до коришћења самих простора за учешће умјетника у програмима и пројектима које приређује самостално и у сарадњи са другим партнерима", рекла је Тривићева.
Директор Музеја Сарита Вујковић истакла је да је ово важан дан за ову институцију и нагласила да је веома важно да изложбом “Од Галерије до Музеја" покаже континуитет њеног развоја која је од градске умјетничке галерије постала референтан републички музеј.
„На крају године планирамо да, уз отварање одређеног сегмента који реконструишемо и који подразумијева нову библиотеку и читаоницу, отворимо и нову сталну поставку и тако заокружимо тај важан сегмент музеолошког дјеловања ове установе", рекла је Вујковићева.
Изложба „Од Галерије до Музеја" је мултимедијалног карактера коју чини избор из богате и разноврсне музејске документације прикупљене током претходног периода /фотографије, плакати, видео-материјал и публикације/, као и селекција дјела из музејске колекције.
Изложба је осмишљена с циљем да се обухвати историјат и дјеловање институције током претходних пет деценија, представљених посредством неколико тематских цјелина од оснивања до данас.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.