Sign In

Оснивање ресурсних центара у Републици Српској

Објављено:

„Ресурсни центри за инклузивно васпитање и образовање су у поступку формирања, а захтјев за формирање ресурсног центра Министарству просвјете и културе  је поднио Центар „Заштити ме“ Бања Лука, Центар за васпитање, образовање и рехабилитацију слушања и говора Бања Лука, Центар „Сунце“ Приједор и  Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ Дервента. 
Тренутно је у току усклађивање статута ових установа са законским и подзаконским прописима који се односе на фирмирање ресурсних центара, а њихове регионалне канцеларије ће бити смјештене у ОШ „Свети Сава“ Источно Ново Сарајево, ОШ „Вук Караџић“ Бијељина и ОШ „Вук Караџић“ Требиње и дјеловаће као саставни дио четири центра за васпитање и образовање дјеце са сметњама у развоју.
Школе, у којима ће бити формиране канцеларије ресурсних центара за инклузивно васпитање и образовање, ће на регионалном нивоу имати прилику да своје знање и искуство подијеле са другим наставницима, дјецом и родитељима.
Канцеларије ресурних центара ће бити велика подршка у раду са дјецом са сметњама у развоју и због тога нам је циљ да оне почну са радом до краја ове године.
Ресурсни центри за инклузивно васпитање и образовање су замишљени као подршка свим предшколским установама и основним школама којима је потребна помоћ у раду са дјецом са сметњама у развоју.
Ресурсни центри ће бити на располагању за 116 предшколских установа и за 187 основних школа“, рекла је министар просвјете и културе Наталија Тривић.
Подсјећамо да је Законом о основном васпитању и образовању  и Законом о предшколском васпитању и образовању прописана  могућност да школа за дјецу са сметњама у развоју и установа социјалне заштите, чији је оснивач Влада Републике Српске, која обавља дјелатност васпитања и образовања дјеце са сметњама у развоју буде ресурсни центар за инклузивно васпитање и образовање. Наведеним законима су дефинисани послови које ће обављати ресурсни центри за инклузивно васпитање и образовање.
Упоредо смо у оквиру пројекта „Унапређење дјечијег раста и развоја путем јачања васпитачких и родитељских компетенција“, којег Министарство спроводи уз финансијску подршку УНИЦЕФ-а, обезбиједили средства за опремање канцеларија ресурсних центара.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.