Sign In

Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица биљежи одличне резултате рада

Објављено:

Министар просвјете и културе Наталија Тривић посјетила је данас Специјалну библиотеку за слијепа и слабовида лица Републике Српске,  поводом обиљежавања 15 година њеног рада и постојања.

Она је нагласила да ова библиотека   окупља  велики број корисника у Републици Српској али и у цијелом региону, захваљујући дигиталној платформи коју користи.

„Оно што нас заиста фасцинира јесте посвећеност запослених у библиотеци, који се баве и издавачком дјелатношћу, продукцијом аудио-записа, а и дистрибуцијом тих материјала кроз такозване Брајеве торбе до корисника", рекла је министар Наталија Тривић.

Она је нагласила да је подршка Министарства просвјете и културе Републике Српске Специјалној библиотеци и свим њеним пројектима подразумијевајућа.

 „Установу каква је Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Министарство просвјете и културе  сваком смислу подржава и наше је задовољство, као  и свих корисника да ова републичка  установа функционише и развија се из године у годину“, рекла је министар Наталија Тривић.

Она је додала да у Републици Српској има одређен број слијепих и славобидих лица којима је потребна оваква једна  кредибилна установа која  задовољења њихове потреба за културом, имајући у виду да је велики број издања урађен на Брајевом писму.

„Специјална  библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске  сарађује и са међународним  организацијама , фондацијама и провредницима који су један од фактора за развој ове установе, не само из  угла саме финансијке подршке већ и  реализације самих пројеката, у смислу умрежавања оваквих установа, ширења својих фондова те посебних издања за њихове потребе“,  додала је министар Наталија Тривић. 

Директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица Желимир Радиновић подсјетио је да је ову установу Влада основала на данашњи дан прије 15 година.

"Не знам да ли је тада ико могао да има представу колико ће ова установа бити важна за слијепе и слабовиде у Српској, али сада је јасно да је она постигла свој пуни циљ, а то је укљученост особа са инвалидитетом у многе токове живота", нагласио је Радиновић.

Радиновић је истакао да Министарство просвјете подржава бројне пројекте библиотеке, од којих је посебно истакао значај књижевних конкурса, којим настоје афирмисати слијепе и слабовиде ствараоце.

Од великог значаја, додао је Радиновић, су и часописи које библиотека издаје.

Један је часопис у аудио-форми "Хомер", а други часопис за спорт, науку и културу "Ријечи у прстима".

Синиша Видовић, привредник из Бања Луке који је дио овог пројекта, рекао је да је  у сарадњи са Дис теартом младих израдио  Дизнијеве бајке за дјецу .

„Акценат смо ставили  на дјецу, а припремамо још један пројекат који ћемо да  презентујемо крајем године, јер нам је битно да измамимо што више осмијеха задовољних  малишана“, рекао је Видовић.

Специјална библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске намијењена је општем образовању, информисању и задовољавању културних потреба слијепих и слабовидих лица, као и развоју и унапређењу библиотечке дјелатности у Републици Српској. Тренутно има око 600 корисника.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.