Sign In

Сјећање на омиљеног писца Бранка Ћопића

Објављено:

Поводом 37. годишњице смрти писца Бранка Ћопића, помоћник министра за културу Тања Ђаковић посјетила је Хашане и положила вијенац на споменик овом књижевнику у дворишту спомен школе „Бранко Ћопић“ у Хашанима.

„Каква год тешка и неизвјесна времена била, увијек се, на различите начине, обиљежавајући годишњице и сличне прилике, враћамо у доба и присјећамо наших књижевних великана“ изјавила је Тања Ђаковић подсјетивши да у литератури ових простора не постоји ниједан писац већи од Бранка који је толико волио и толико писао о свом завичају.

„Током читавог свог књижевног рада описивао је познате људе, познате крајеве и живот и догађаје у којима је најчешће и сам учествовао. Како и сам Ћопић каже, јунаке које је описивао у својим дјелима упознао је најприје у свом дјетињству, а у том добу човјек најснажније доживљава свијет око себе, најдубље осјећа и најбоље памти“, рекла је Ђаковићева.  

Додала је да се осјећа поносно што је и у овим незахвалним временима обновљена Ћопићева родна кућа, башта у којој ће бити оживљени поједини прикази из његових дјела, те Дједа Тришин млин.

Министарство просвјете и културе Републике Српске обезбједило је 250 000 КМ, у протекле двије године, за пројекат ревитализације родног мјеста Бранка Ћопића.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.