Sign In

Отворен Фестивал „Милица" у Шамцу

Објављено:

​Фестивал посвећен Милици Бабић Андрић, првој српској костимографкињи и супрузи нобеловца Иве Андрића, вечерас је у Шамцу отворио глумац Тихомир Станић монодрамом "На Дрини ћуприја".

Свечаном отварању присуствовала је помоћник министра за културу Тања Ђаковић која је рекла да Фестивал "Милица", који се трећи пут одржава, од почетка континуирано ужива подршку ресорног министарства.

"Поносни смо што смо у оквиру ове приче о познатој Шамчанки иницирали реализацију пројекта ширег концепта `Спомен-кућа Милице Бабић Андрић`, чији је циљ развој културних рута у Републици Српској кроз обнову легата и реализацију нових сталних поставки о значајним личностима за културу Српске", рекла је помоћник Тања Ђаковић.

Она је подсјетила да је ресорно министарство 2022. године издвојило знатна средства за реализацију пројекта "Спомен-кућа Милице Бабић Андрић".

"У оквиру пројекта уједно смо израдили три реплике костима њених значајних стваралачких периода који су изложени у кући. То ће омогућити да радионице костимографије, које се организују у оквиру Фестивала, подстакну и усмјере неке полазнике", истакла је помоћник Тања Ђаковић те честитала Центру за културу у Шамцу због уложеног труда и посвећености у реализацији идеје да се кроз Фестивал "Милица" популаризује лик и дјело Милице Бабић Андрић.

Директор Центра за културу Миланка Благојевић рекла је да ће Фестивал трајати четири дана и да је обогаћен разноврсним програмом.

Фестивал се одржава уз подршку мисије ОЕБС-а у БиХ, министарстава културе Републике Српске и Србије и општине Шамац. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.