Sign In

Спона између два народа представљена изложбом "Толстој и Достојевски у српској култури"

Објављено:

„Спона између српског и руског народа постоји од давнина, као снажна духовна и културна веза, што нам изложба `Толстој и Достојевски у српској култури` управо представља, осликавајући  рефлексије једне културе у другу“, истакла је  министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отварајући ову изложбу данас у Народној и универзитетској библиотеци у Бањој Луци.

Наглашавајући колико је важна међусобна усмјереност српског и руског народа једног на други, као и заступљеност дјела ових великана руске књижевности у нашем образовном систему, она је изразила очекивања да ће дах велике руске књижвености осјетити сви посјетиоци изложбе.

"Руска књижевност сигурно је утицала на многе наше области, не само на нашу књижевност, већ и на културу у цјелини", рекла је министар Наталија Тривић, нагласивши да изложбену комплексност употпуњује њена грађа: архивска, музејска, библиотечка, позоришна.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Срске Љиља Петровић Зечић рекла је да је много додирних тачака између Толстоја и Достојевског, али и њих двојице са српском културом.

Изложбу "Толстој и Достојевски у српској култури" чини 15 плаката посвећених Достојевском и 15 плаката о Толстоју, који откривају мало познате, директне везе између славних руских писаца и српског народа, њихова залагања за српска питања, за руске добровољце у српско-турском рату.

Изложбу је приредила је Библиотека града Београда, а поводом обиљежавања 200 година од рођења Фјодора Михајловича Достојевског.
Аутор изложбе је Наташа Булатовић, која је рекла је да је идеја изложбе да се прикаже како су Срби са простора бивше Југославије доживљавали ову двојицу писаца кроз критику, преводилачке радове, издаваштво, филмове, драмску умјетност.

Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.