Sign In

Средњошколци одушeвљeни крeaтивним рaдиoницaмa

Објављено:

​Други дан креативне радионице у Андрићграду за средњошколце који желе доказати и показати да им је и због чега им је култура важна, протиче у изузетној стваралачкој атмосфери задовољних и срећних младих талената и креативаца. Заједно са својим менторима са бањолучке Академије умјетности, стварају заједничке радове, стичу нова знања, богате искуства и кристалишу сопствене могућности a њихов стваралачки рад биљежи РТРС.

Њихова заједничка оцјена креативне радионице којом су награђени на конкурсу Министарства просвјете и културе „Зашто је култура (мени) важна“ је истинско задовољство које нико од учесника не скрива. Једнако су одушевљени и ученици, и њихови ментори, и професори који су им помогли у настајању и пријављивању на конкурс креација њихових бројних талената.

Професорица из билећког Средњошколског центра „Голуб Куреш“ Татјана Топаловић, која је на радионицу дошла у прaтњи осморо ученика из ове школе који су награђени у двије категорије, за ликовно и стваралаштво у области филма.

„Са мном је дошло осам награђених талентованих ученика из Билеће, дошли су можда са страхом, јер нису знали шта их очекује на радионици, али одлазе са мноштвом научених ствари. Учествовали су у више радионица, не само у оним у којима су награђени, упознали су град и утисци су им јако позитивни“, навела је Топаловићева.

Она је додала да ученици ликовне групе из едукативне радионице израђују мурал, дужине четири и висине два метра, и да је то траг који остаје Вишеграду.

„Ученици су израдили скице, изабрали су најбоље рјешење, а биће осликан лик орла који има симболику слободе и преноси позитивну поруку коју млад човјек може да пренесе“, сматра Топаловићева.

Она је захвалила Министарству просвјете и културе Републике Српске, бањолучкој Академији умјетности, Радио-телевизији Репулике Српске и начелнику општине Вишеград.

Ученица бањолучке Медицинске школе Милица Вујасин награђена је за рад из области драмске умјетности и једна је од двије ученице које су и прошле године биле међу награђеним на истом конкурсу. Ни она није скривала ријечи одушевљења оним што је искусила и научила у оквиру овогодишње креативне радионице.

„Мени је ова радионица заиста важна и била је прилика за све ученике да упознамо много дивних и стручних људи. Атмосфера је топла и опуштена, а уз то много тога новог радимо и сазнајемо“, рекла је Милица, нагласивши да је све заједно једно предивно искуство које вриједи поновити.

Ученик бањолучке Гимназије Вања Лукић,  један од награђених ученика за рад на филму, изразио је такође одушевљење боравком у Вишеграду и креативним радом у групи.

„Ово је заиста лијепо искуство и дивна прилика за младе људе из цијеле Републике Српске да доживе умјетност на један другачији начин и да сопствену креативност и таленат докажу и искажу“, рекао је Вања.

Ученица градишке Гимназије Марија Ђумић, такође, има само ријечи хвале и задовољства за указану прилику за исказивање на фoтoгрaфским радионицама менторa Дрaгe Вejнoвићa.

„Ово је за мене прелијепо искуство. Упознали смо много другова и из других градова, склопили пријатељства. Ово није такво искуство само за мене, него мислим да је тако и за све остале које је њихов таленат довео на ову радионицу“, рекла је Марија и поручила да ће наставити да се доказује у жељи да сопствену креативност представи у најбољем свјетлу.

Ученица Средњошколског центра „Голуб Куреш“ из Билеће Сара Милошевић, једна је од шест ученика награђених у области ликовног стваралаштва, који ће заједнички рад на ликовној радионици оставити Вишеграду у насљеђе. Ријеч је о муралу који заједно осликавају на једном вишеградском зиду.

„Заједно са нашом менторком Мајом Шолак-Батаковић, одабрали смо да радимо мотив једне птице на зиду.  Много сам задовољна јер је ово за мене једно ново и незаборавно искуство, и када је ријеч о настајању мурала и када је ријеч о новим познанствима и другарству у којем уживамо“, рекла је  Сара Милошевић и додала да је срећна због прилике да боље упозна Вишеград и Андрићград  те посебан понос исказала због тога што ће овим радом оставити један снажан печат заједничког  талента и учешћа на конкурсу „Зашто је култура (мени) важна“.

У оквиру боравка у Вишеграду, за све учеснике креативне радионице данас је уприличен и пријем код начелника општине Вишеград Младена Ђуревића, који је изразио посебно задовољство због прилике да буде домаћин толиком броју талентованих ученика из цијеле Републике Српске.

„Отишла је једна јако лијепа слика из наше општине, нашу дјеца морамо мотивисати и помагати на различите начине, јер наша младост мора да буде на првом мјесту“, нагласио је Ђуревић, и рекао да су Вишеград и Андрићград  и овај пут показали да могу да буду добри домаћини за овакве манифестације.​​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.