Sign In

Поводом рођендана Архива Српске отворена изложба Албера Кана

Објављено:

Поводом Дана Архива Републике Српске, министар просвјете и културе Жељка Стојичић присуствовала је данас отварању изложбе "Слике живота: Фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године" у Великом изложбеном салону ЈУ Бански двор – Културни центар у Бањалуци.


Ова значајна изложба резултат је сарадње Архива Републике Српске, Историјског архива Ужице, Архива Косова и Метохије, Дома културе „Грачаница" и Галерије уметности Приштина – Грачаница.


„Упостављањем сарадње између Архива Републике Српске и Архива Косова и Метохије, Дома културе „Грачаница" и Галерије уметности Приштина – Грачаница направљена је спона и мост преко кога ће да се реализују и бројни други пројекти. Слике живота које ћемо имати прилику да видимо су тренуци стари више од једног вијека, а резултат су рада познатог француског банкара и хуманисте који је свој живот и интересовања посветио експедицијима и истраживању култура, природе и традиције“, рекла је министар Жељка Стојичић и честитала Архиву Републике Српске на успостављеној сарадњи.


Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић пожелио је свима добродошлицу на 71. рођендан Архива Републике Српске и подсјетио на историјски развој ове републичке установе културе.


„Данашњи архив представља репрезентативну, управну, научну и културну институцију са врло развојеном међународном и међуархивском сарадњом“, рекао је Стојнић и напоменуо да је са директором  Архива Косова и Метохије Марко Марковићем данас  потписао споразум о сарадњи, чији је резултат ова изложба.


Директор Архива Косова и Метохије Марко Марковић појаснио је да је изложба резултат сарадње овог архива са Домом културе „Грачаница" и Галеријом уметности Приштина – Грачаница и да се фотографије представљене у Бања Луци налазе у фундусу Музеја Албера Кана у Француској. Истакао је да фотографије приказују живот у Призрену, Приштини, Грачаници и Липљу, пар мјесеци од ослобођења Старе Србије у Балканском рату.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.