Sign In

Честитка министра Жељке Стојичић поводом завршетка првог полугодишта школске 2023/2024.године

Објављено:

Поводом завршетка наставе у првом полугодишту школске 2023/2024. године, министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић упутила је искрене честитке свим ученицима, наставницима и ваннаставном особљу, као и руководству свих школа у Републици Српској, уз жељу да се заслужено одморе током предстојећег зимског распуста.

У честитки се наводи:

„Драги ученици, са завршетком првог полугодишта већ сте на пола пута до савладавања свих задатака на које вас обавезују наставни планови и програми, али и на половини пута до остварења личних циљева у текућој школској години. Зимски распут прилика је како за предах тако и за преиспитивање циљева којима стремите. На путу до њиховог остварења, поручујем вам да будете марљиви у савладавању нових наставних садржаја и стицању знања чија моћ је без премца и коју вам нико не може одузети. Зато на том путу не посустајте и никако не занемарујте сопствене потенцијале, афинитете и таленте. Посебно његујте добре и пријатељске односе са својим вршњацима, као и са својим наставницима, заједништво, тимски рад и критичку мисао према свим негативним појавама у школи и широј друштвеној заједници. На тај начин можете дати велики допринос опредијељености Министарства за јачање безбједности и спречавања сваког облика насиља и недоличног понашања у школама, као и системском одупирању свим негативним друштвеним појавама које задиру и школу.

Драги наставници, циљ нам је успоставити што ефикаснији систем заштите угрожених и превенције сваког облика недоличног понашања кроз нове наставне предмете којима истичемо важност бриге о менталном здрављу ученика, емпатију, пријатељство и ненасиље.

То ћемо постићи континуираним јачањем сарадње са свим релевантним институцијама, оснаживањем стручних служби и усавршавањем рада наставника у овој области, као и директора школа, те бољом сарадњом са родитељима. Посебно важном цијенимо праксу савјетодавног рада са ученицима у оквиру часова одјељењске заједнице.

Све вас позивам на озбиљност и непопустљивост у успостављању система у којем се залажемо за нулту толеранцију према насиљу и сваком облику недоличног понашања у нашим школама.

У духу ових корисних промјена пред нама, свима од срца желим срећне новогодишње и божићне празнике!“Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.