Sign In

Интервју министра Наталије Тривић за портал „Бањалука.нет"

Објављено:

Ученици основних и средњих школа из Републике Српске у школским клупама поново би требало да се нађу већ почетком наредне школске године, док ће школску 2019/2020. завршити моделом наставе на даљину.

Дигитализација наставног програма у тренутној епидемиолошкој ситуацији показала се као једини начин да дјеца у Српској сачувају здравље, али исто тако и наставе са усвајањем наставног градива.

О првим резултатима наставе на даљину у Републици Српској, начину уписа ђака у основне и средње школе, као и бројним другим актуелним темама из области школства разговарали смо са министром просвјете и културе Наталијом Тривић.

Са појавом епидемије вируса корона на подручју Републике Српске, наше школство отпочело је са новим, дигиталним начином извођења наставе. Уколико направимо пресјек тренутног стања, колико се такав начин наставе на даљину показао ефикасним и како су се у новонасталој ситуацији снашли просвјетни радници, али и ђаци?

Настава на даљину је био најефикаснији и једини могући начин да дјеца у Републици Српској сачувају здравље и наставе савладавање наставног градива у комуникацији са својим учитељима и наставницима. У ходу смо обезбјеђивали лаптопе и бесплатан интернет оним ученицима који нису имали потребне услове за такву наставу. Наставници су спремно одговорили извођењу наставе на даљину. Неки од њих су ангажовани на снимању предавања у програму Радио-телевизије Републике Српске, а сви у редовном контакту са својим ученицима настоје да им приближе ново градиво, пруже додатна појашњења, прегледају задаће. То јесте био велики изазов за наш васпитно-образовни систем, одговорили смо успјешно. Показало се још једном да су наставници спремни на промјене, на креативност и прилагођавање новим условима, али и да имају много љубави и разумијевања за своје ученике.

У протеклом периоду доста се полемисало о начину вредновања и оцијењивања ученика. Које су посљедње информације са којима располажете у вези с тим? Да ли је договорен начин оцијењивања?

Начин вредновања знања ученика на крају ове школске године дефинисан је Упутством о праћењу, вредновању и оцјењивању ученика приликом извођења наставе на даљину. Дефинисали смо да наставници активно прате рад ученика, подстичу њихову активност и сарадњу, биљеже активности, осмишљавају начине и задатке који највише одговарају ученицима и законитостима предмета који предају. Упутством је прописано да се праћење, вредновање и оцјењивање ученика може вршити путем писаних и усмених провјера знања, на начин и у обиму у којем је то могуће приликом наставе на даљину. Приликом закључивања оцјена на крају школске године наставници ће узети у обзир закључну оцјену на крају првог полугодишта, оцјене које су ученици добили током редовног похађања наставе у другом полугодишту, прије епидемије вируса корона, те оцјене из овог периода учења на даљину. Сваки наставник је обавезан да прати активности ученика током наставе на даљину и да то, у складу са Упутством, буде адекватно оцијењено.

Предстоји нам и период уписа у основне и средње школе. Уколико ванредно стање потраје, на који начин ће се вршити упис првачића у основне школе, као и упис ђака у средње школе? 

У складу са актуелном ситуацијом, Министарство просвјете и културе је прописало поступање основних школа приликом евидентирања дјеце дорасле за упис у први разред основне школе. Родитељи дјецу пријављују основним школама искључиво путем телефона или електронске поште. Документацију потребну за упис дјеце достављаће кад се стекну услови и буде организовано тестирање за дјецу. Домови здравља ће обавијестити родитеље кад треба да доведу дјецу на систематске прегледе. У Бањој Луци ће систематски прегледи за упис дјеце у школу почети од половине маја ове године. Кад је ријеч о упису у средње школе, ученици се могу информисати о занимањима путем апликације „Водич кроз занимања". Ова апликација садржи све податке о плану уписа ученика у прве разреде средњих школа у школској 2020/2021. години, као и описе занимања, те статистичке податке о потребама тржишта рада. Планирано је да ученици електронским путем конкуришу за изабрано занимање у средњим школама а зависно од епидемиолошке ситуације биће разматране и друге могућности. Уписни рокови планирани су у другој половини јуна и првој половини јула.

Мај је мјесец када се у знак прославе завршетка школовања организују школске матуре. Да ли је могуће организовати један такав вид прославе у оваквим условима и да ли је можда у плану одређени алтернативни вид прослава?

Министарство просвјете и културе Републике Српске о свим активностима у вези са наставним процесом, као и ваннастаним активностима одлучује у складу са епидемиолошком ситуацијом. У овом тренутку не можемо са сигурношћу процијенити хоће ли бити организоване матурске прославе, али ћемо свакако у складу са препорукама Министарства здравља и социјалне заштите донијети одлуку у најбољем интересу наших матураната.

За ову годину планиране су и експерименталне мале матуре, односно тестирање ђака завршних разреда основне школе. Какви су планови на том пољу с обзиром на тренутну епидемиолошку ситуацију?

Епидемиолошка ситуација у Републици Српској утицала је и на ове активности тако да ове школске године неће бити експериментално проведена мала матура. Желимо да ученици без додатних оптерећења заврше школску годину.

Настава на даљину представља један корак ка дигитализацији цјелокупног школства. Када се очекује повратак ђака у школске клупе и можемо ли очекивати да се одређени вид наставе на даљину задржи и у будућности?

План је да ученици заврше ову школску годину путем наставе на даљину, а да наредну школску годину почну у школским клупама. Процес дигитализације је неупитан и у оваквим ситуацијама се показао као једино могућ. Нема сумње да ће дигитализација бити заступљена у наставном процесу и у наредном периоду. Средњорочним планом рада Министарства просвјете и културе предвиђена је дигитализација одређених уџбеника за основно и средње васпитање и образовање. У току ове школске године урађена је дигитализација уџбеника Географија за 6. разред основне школе и дигитални садржај је кориштен у наставном процесу у 12 основних школа а имплементирана је и платформа за приступ дигиталним садржајима.

Предстоји нам постепидемиолошки период. Какви су планови Министарства просвјете и културе за наредни период?

Министарство просвјете и културе ће интензивније наставити провођење реформе образовног система у Српској. Формирали смо тридесет стручних тимова за поједине наставне предмете који проучавају важеће наставне планове и програме, као и предшколски програм, те заузимају ставове, размјењују препоруке и приједлоге за њихово иновирање са фокусом на исходе учења, на програм додатне и факултативне наставе, те реорганизацију наставе с циљем веће подршке развоју и учењу. Наш циљ је да у Републици Српској у 21. вијеку имамо предшколске установе и школе које су сигурна и подстицајна мјеста за развој и учење, у којима се дјеца не само припремају за будући живот, већ у њима живе живот. Школа треба да буде стимулативно окружење у којем се дјеца добро осјећају, окружење којем припадају и доживљавају их корисним и својим, чиме школа треба да добије епитет нове школе за ново доба.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.