Sign In

Интервју министра просвјете и културе Наталије Тривић за портал „Српска кафе“

Објављено:

Просвјетни радници и образовне установе су у протеклом периоду уложиле максималан труд да у потпуно ванредним околностима квалитетно организују наставу. Показали смо велику флексибилност система и због тога сам веома задовољна”, истакла је министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија тривић у интервјуу за портал „Српска кафе“.

Српска кафе:Каква је тренутна ситуација у школама у Републици Српској, колико има заражених ученика и наставника и хоће ли бити поновног затварања?

Од почетка школске године, дакле од 1. септембра, биљежимо око 1 000 заражених ученика у основним и средњим школама. Оно што је важно јесте да немамо нити један случај вируса корона који се проширио унутар истих одјељења што потврђује да поштовање превентивних мјера даје резултате. У континуитету апелујемо на грађане да буду одговорни, носе маске и држе дистанцу како бисмо умањили могућност оболијевања самих ученика и наставника у школама. Пратићемо ситуацију и у наредном периоду и поступати у складу са препорукама Института за јавног здравство и Републичког штаба за ванредне ситуације. Наши просвјетни радници и ученици су за примјер свима по озбиљности и начину рада у вријеме корона вируса. Поносна сам на њих.

Српска кафе:Како оцјењујете рад образовних установа у протеклом периоду и како се показала онлајн настава?

Просвјетни радници и образовне установе су у протеклом периоду уложиле максималан труд да у потпуно ванредним околностима квалитетно организују наставу. Претходна школска година је захваљујући томе успјешно завршена. Настава на даљину је била једина могућност у датим околностима и њена добра страна је што су просвјетни радници у овом процесу у потпуности прихватили употребу дигиталних технологија у свом раду, а и ученици су се јако добро прилагодили. Наравно, искључивост само онлајн наставе није рјешење првенствено због усвајања знања наших ученика. Надамо се да ће се епидемиолошка ситуација стабилизовати како би ђаци што више времена у настави проводили у учионицама, међу својим вршњацима и у контакту са наставиницима.

Српска кафе:Хоће ли бити повећавања броја дјеце у учионицама?

Да ли ћемо мијењати број дјеце у учионицама као и дужину трајања часова зависиће од укупне епидемиолошке ситуације и, на основу тога, препорука Института за јавно здравство.

Српска кафе:Како ученици, учитељи и наставници реагују на програм наставе на даљину?

У марту смо за само три дана прешли на онлајн наставу и били смо први у региону. Показали смо велику флексибилност система и због тога сам веома задовољна. Наставници средњих школа имали су веома позитивна искуства у вођењу наставе на даљину и припремању онлајн часова, док су наставници у основним школама имали подршку у смислу школских часова емитованих путем телевизије. Наши наставници су прошли обуке за коришћење одређених платформи за реализацију наставе на даљину, али наравно обуке се настављају и даље.

Српска кафе:Недавно су се школе изјашњавале о могућности избора наставе на даљину, које школе су се пријавиле и због чега?

Због погоршане епидемиолошке ситуације у самој школи, великог броја наставника у изолацији, такву дозволу тражиле су ОШ „Вук Караџић“ Нови Град, те Средњошколски центар из Невесиња за машинску и економску струку. Школа у Новом Граду је већ прешла на редован систем рада а за ученике машинске и економске струке у Невесињу се настава на даљину одвија путем средстава електронске комуникације.

Српска кафе:Да ли је онлине настава утицала на квалитет образовања?

Живи контакт између ученика и наставника је незамјењив и од непроцјењивог значаја. У том смислу настава на даљину не може у потпуности обезбиједити квалитет редовног васпитно-образовног процеса. Али уколико погледамо ситуацију у којој се налазимо усљед појаве пандемије корона вируса, нове технологије су једина алтернативна могућност за наставу како би школска година текла у складу са школским календаром.

Српска кафе:Реците нам нешто више о школском порталу ”Нова школа за ново доба”?

„Нова школа за ново доба“ је слоган под којим проводимо реформске процесе у области образовања. Бројне новине су у овој години – развили смо иновиране наставне програме, те програме додатне и факултативне наставе, увели обавезно вјежбање у првој тријади, у примјени је шест дигиталних садржаја из уџбеника, обезбиједили смо стипендије ученицима дефицитарних занимања, обезбиједили ученичку праксу у предузећима… Желимо да наши родитељи, наставници и ученици буду информисани о свему ономе што Министарство ради, наравно у сарадњи са Републичким педагошким заводом, Заводом за уџбенике и наставна средства и свим оним људима који су укључени у развој образовања, јер то је једна комплексна активност која захтијева учешће свих.

Портал „Нова школа за ново доба“ намијењен је наставницима, ученицима и родитељима и ту представљамо све наше реформске активности, али и вијести које долазе из различитих школа, о успјешним пројектима те појединачним успјесима ученика и наставника.

Српска кафе:Каква је епидемиолошка ситуација у предшколским установама, да ли има заражене дјеце и васпитача?

Најмлађи најмање оболијевају и сигурна сам да ће тако и остати. У предшколским установама се води рачуна о хигијени и изричито се поштују епидемиолошке мјере тако да је ситуација под контролом. У неколико предшколских установа је долазило до обуставе васпитно-образовног процеса на одређено вријеме будући да је у установи била погоршана епидемиолошка ситутација.

Српска кафе:Хоће ли доћи до повећавања броја дјеце у групама у предшколским установама?

Поступаћемо са мјерама Института за јавно здравство Републике Српске.

Српска кафе:Нови дио вртића Колибри има 170 мјеста за малишане. Какви су даљи планови за смањење броја дјеце на листама чекања за предшколске установе?

У Бањалуци су у оквиру Центра за предшколско васпитање и образовање у овој години почеле са радом три нове организационе јединице, док је организациона јединица „Колибри“ проширила просторне капацитете. У наведеним установа моћи ће се уписати више од 300 дјеце, а у плану је до краја године почетак рада организационе јединице и у мјесној заједници Куљани. Нови вртићи отворени су и у Бијељини и Броду. На тај начин смањиће се број дјеце на листама чекања и повећати обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем, што је наше стратешко опредјељење. У складу са њим, за годину дана повећали смо проценат обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем са 22 на 27 одсто.

Српска кафе:Колико је епидемиолошка ситуација утицала на установе културе и њихов рад?

Установе културе и удружења која се баве културом су искористили дигиталне платформе како би културне садржаје учинили доступним грађанима у доба короне. Већина културних садржаја у овој години одржана је онлајн. Има и оних установа које програме проводе и у салама и дворанама јер грађани имају потребу за културним садржајима, мада у мањем броју јер прописане мјере ограничавају број присутних. У овој комплексној епидемиолошкој ситуацији културни радници су показали професионализам и досљедност у свом раду и ја им захваљујем на томе.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.