Sign In

Jaвна расправа о Нацрту закона о студентском организовању

Објављено:

​Нацртом закона о студентском организовању уређују се облици студентског организовања у Републици Српској, њихово оснивање, положај, надлежност, организација,  начин финансирања, као и начин избора органа управљања, појаснила је на јавној расправи у Источном Сарајеву начелник Одјељења за студентски стандард Тања Ђаковић.

Jaвна расправа о Нацрту закона о студентском организовању,  у складу са Закључком са Осме сједнице Народне скупштине Републике Српске, одржана је на Универзитету у Бањој Луци, 17.12.2015, а на Универзитету у Источном Сарајеву, 18.12.2015. године.

Ђаковићева је  казала да су овим Законом уређени и односи између различитих облика студентског организовања.

Наведена питања су, прије израде овог закона, регулисана кроз више законских аката, односно, Законом о Унији студената Републике Српске, Законом о високом образовању, Законом о студентском стандарду те Законом о удружењима и фондацијама.

Највећи број примједби учесника јавне расправе се односио на одређивање репрезентативности савеза студената на организационим једницима, јер је у Нацрту закона наведено да репрезентативност савеза цијени декан организационе јединице, са чим студентски представници нису сагласни.

Примједебе су изнесена и на поступак избора представника организационих једница у студентско представничко тијело високошколске установе, те су дати одређени приједлози како побољшати ове одредбе с циљем ефикаснијег функционисања студентског представничког тијела високошколске установе.

Јавној расправи су присуствовали представници студентских организација факултета и академија, студентских парламената високошколских установа и Уније студената Републике Српске, те представници ненаставног особља високошколских установа који сарађују са студентским организацијама.

Све примједбе, приједлоге и коментаре изнесене на јавној расправи, Министарство просвјете и културе ће узети у обзир приликом израде Приједлога закона о студентском организовању.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.