Sign In

Представљена „Паметна кућа“ у Лондону

Објављено:

„Захваљујући програму Британског савјета за развој капацитета школа у земљама Западног Балкана, ученици у нашим школама су стекли вјештине значајне за остваривање позитивног доприноса култури и привреди 21. вијека", оцијенила је министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић приликом данашње посјете Међународном сајму нових технологија у образовању  („BETT show") у Лондону, на којем су се представили и ученици из Републике Српске.
 

Она је изразила увјерење да ће се сарадња са Амбасадом Велике Британије и Британским савјетом наставити и у наредном периоду путем различитих пројеката у интересу наших ученика.       

„Основна предност и значај пројекта ′Школе за 21. вијек′  је што он има своју практичну примјену у школама а опрема добијена путем пројекта је на располагању клубовима за кодирање који ученицима омогућују да изразе стечена знања и креативност",  истакла је Тривићева.       

Потврда великог интереса ученика за овакве пројекте и квалитетног знања је и успјех ученика Основне школе „Алекса Шантић" из Угљевика Ане Марије Тодоровић и Немање Рикића, који су пројектом „Паметна кућа" освојили прву награду у конкуренцији 13 основних школа из региона и као награду добили прилику да се представе на Међународном сајму нових технологије у образовању у Лондону. Они су заједно са наставником Живаном Николићем представили побједнички пројекат на штанду Едукацијске фондације „Микробит".

              „Паметна кућа" је пројекат који обједињује знање електронике и кодирања. Овај пројекат интегрише знање и технологију 21. вијека и ствара паметну кућу којом можемо управљати мобилним телефоном: закључавати и откључавати врата, укључивати и искључивати свјетла, имати стални увид у температуру а може се управљати и алармним системом који детектује разне гасове и дим. Добре карактеристике овог пројекта су примјенљивост, креативност и економичност.

Међународни сајам нових технологија у образовању у Лондону окупља више од 800 водећих компанија у информационим технологијама.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.