Sign In

Република Српска домаћин за око 700 ученика са Косова и Метохије

Објављено:

Министар просвјете и културе Жељка Стојичић разговарала је данас у свом кабинету са предсједником Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорадом Арловим о наставку реализације пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" као и о значају хуманитарних активности ученика основних и средњих школа из Републике Српске у изградњи дневног центра за дјецу са потешкоћама у развоју на Косову и Метохији.

Министар Жељка Стојичић рекла је да Министарство просвјете и културе подржава  пројекат "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске" у оквиру којег ће ове године  ученици из 30 основних школа бити домаћини за око 700 ученика  са Косова и Метохије.


„Овај пројекат омогућава дјеци да у породичном окружењу упознају своје вршњаке и он у континуитету доприноси конкретном повезивању дјеце са Косова и Метохије и Републике Српске, а пријатељства која се успостављају представљају видљиве, значајне и трајне везе између ученика српске националности“, рекла је министар Жељка Стојичић.

Нагласила је да ће Министарство просвјете и културе и Влада Републике Српске  пружити сву потребну институционалну подршку у реализацији пројекта и да ће у јуну бити организован пријем у Влади Републике Српске како би се још једном послала важна порука да је ово пројекат од републичког значаја.


Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов упознао је министра Жељку Стојичић о значају и различитим техничим детаљима у вези са реализацијом пројекта "Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", а који се ове године организује једанаести пут. Нагласио је де ће у периоду од 24. јуна до 2. јула ове године  око 700 ученика са Косова и Метохије доћи у пратњи 68 просвјетних радника, те да ће бити распоређени код заинтересованих породица у 19 општина и градова широм Репубике Српске. Нагласио је да ће се у току боравка дјеце са Косова и Метохије у Републици Српској организовати и једнодневни излет за око 40 дјеце српске националности из Западне Славоније из Републике Хрватске.


На састанку је разговарано и о активностима у вези са изградњом Дневног центра за дјецу са потешкоћама у развоју „Подржи ме – 9. јануар“ у Косовској Митровици као и о значају финансијске подршке коју су пружили ученици из 153 основне и средње школе из Републике Српске за изградњу Дневног центра.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.