Sign In

Министар Жељка Стојичић са представницима српске дијаспоре у Аустрији

Објављено:

Министaр прoсвjeтe и културe у Влaди Рeпубликe Српскe Жeљкa Стojичић разговарала је у Бечу, у одвојеним сусретима, са представницима Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ у Аустрији, шефом Представништва Републике Српске у Аустрији, те са представницима удружења која окупљају српску дијаспору у Аустрији о значају институционалне сарадње са дијаспором у области образовања и културе као и значају дијаспоре за унапређење међународног угледа Републике Српске у свијету.

Министар Жељка Стојичић рекла је да су ресорна министарства у Републици Српској и Републици Србији потписала споразуме о заједничком приступу и подршци пројектима и иницијативама које доприносе очувању националног и културног идентитета српске дијаспоре и да је такав приступ значајан за остваривање свих стратешких циљева.

Са предсједником Српског просвјетног и културног друштво „Просвјета“ у Аустрији Марком Сарићем, као и са почасним предсједником Срђаном Мијалковићем, министар Жељка Стојичић разговарала је о њиховом пројекату „Просвјетина школа српског језика“ која се спроводи широм Аустрије.

„Просвјетина школа српског језика активно доприноси очувању српског језика и ћириличког писма као и културног и националног идентитета српске дијаспоре у Аустрији и због тога овакви пројекти заслужују нашу подршку на основу заједничке сарадње институција Републике Српске и Републике Србије. Изучавање српског језика и ћириличког писма је значајно за младе људе у Аустрији зато што је  познавање матерњег језика предуслов за квалитетно изучавање сваког страног језика“, рекла је министар Жељка Стојичић.

                Представници СПКД „Просвјета“ у Аустрији представили су министру Жељки Стојичић да је широм Аустрије организовано око 26 „Просвјетиних школа српског језика“ и да је у плану оснивање нове четири школе које ће почети са радом од септембра.

                Министар Жељка Стојичић присуствовала је часу који се изводи у оквиру "Просвјетине школе српског језика", разговарала је са дјецом и уручила им је књиге и дидактичке материјале на српском језику и ћириличком писму.

                Министар Жељка Стојичић и директор Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић са сарадницима посјетили су Представништво Републике Српске у Аустрији и разговарали са шефом Представништва Младеном Филиповићем и његовим сарадницима о најважнијим активностима које спроводе са циљем развоја и унапређења сарадње са институцијама Аустрије у области образовања и културе. Разговарано је о подршци коју Представништво пружа установама културе из Републике Српске са циљем њиховог међународног представљања као и о активностима које Представништво спроводи са српском дијаспором у Аустрији у области образовања и очувања идентитета Срба у дијаспори. Шеф Представништва Младен Филиповић представио је министру резултате промоције привредних потенцијала Републике Српске и о допринос Представништва умрежавању привредника из матице са заинтересованим партнерима.

                У оквиру тродневне посјете Бечу министар Жељка Стојичић и шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић разговарали су са представницима српских удружења у Аустрији о развоју сарадње у области образовања и културе као и о напорима српске заједнице у Аустрији да се ћириличко писмо изучава у школама у Бечу и у Аустрији.

                 Разговарано је и о значају иницијативе о изучавању националне групе предмета у Аустрији у оквиру допунских школа у складу са усклађеним наставним плановима и програмима у Републици Српској и Републици Србији.

                На састанку је разговарано о развоју институционалне сарадње, о изазовима са којима се суочава српска дијаспора у Аустрији као и о могућностима за унапређење сарадње у области образовања и културе како би се испунили постављени циљеви у вези са очувањем идентитета Срба у дијаспори.

                Mинистaр прoсвjeтe и културe Рeпубликe Српскe Жељка Стојичић присуствoвaћe вечерас у бeчкoм „Aкцeнт тeaтру" извoђeњу прeдстaвe „Гoспoђa министaркa" Нaрoднoг пoзoриштa Рeпубликe Српскe у рeжиjи Mилицe Крaљ, а у изведби диве српског глумишта Светлане Цеце  Бојковић.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.