Sign In

Комбиновани модел наставе најбољи од 1.септембра

Објављено:

​„Најбољи облик извођења наставе од 1. септембра је комбиновани модел наставе који ће омогућити ученицима и наставницима да дио наставе имају у школским учионицама, а дио прате од куће“, рекла је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Министар Наталија Тривић одржала је  састанак са члановима Одбора за реформу предшколског, основног и средњег васпитања и образовања са којима је разматрана организација наставе током трајања епидемије, реализација активности на спровођењу реформе образовања и приједлог Наставног плана основних школа у Републици Српској.

„Министарство просвјете и културе и Влада Републике Српске  ће учинити све да припремимо услове да дјеца 1. септембра наставу започну у школским клупама, али ако ситуација буде налагала другачије  дјеловаћемо веома флексибилно са циљем заштите дјеце“, рекла је министар Наталија Тривић и истакла значај живог контакта ученика и наставника током стицања знања, утврђивања градива, те рјешавања проблема.

Можда ћемо у неким мјесецима, када се јавља сезонска грипа, нагласила је министар Наталија Тривић, бити у могућности да радимо искључиво онлајн наставу али наша преференција је комбиновани модел који ћемо предложити Влади на разматрање.

Чланови Одбора упознати су и са Информацијом о реализацији активности на спровођењу реформе у области образовања у периоду од 1.4. до 30.6.2020. године која је усвојена и наћи ће се на сједници Владе Републике Српске.

„Испоштовано је све што смо дефинисали Акционим планом развоја образовања. Измијенили смо три закона који се односе на предшколско, основно и средње образовање којим су дефинисане различите одредбе које ће бити у примјени од септембра. Радили смо на измјенама и иновацијама наставних планова и програма, како за основне, тако и средње школе и стандардизацији занимања те усклађивању уписних политика са потребама тржишта рада“, рекла је министар Наталија Тривић.

Члан Одбора за реформу образовања проф. Драго Бранковић рекао је да се образовни систем налази пред историјским изазовима организације наставе у доба пандемије, као и да је нужно  пронаћи комбиновани метод наставе који ће омогућити ученицима у мањим групама контакт са наставником у школи уз друге облике рада и рачунајући и на онлајн наставу, ако се ситуација искомпликује.

Тема састанка био је и приједлог Наставног плана основних школа у Републици Српској, а професор Бранковић је истакао да је основна интенција измјена наставног плана смањење оптерећања ученика, увођење нових предмета те корекције у постојећем плану, као и благо усмјеравање или професионална оријентација завршних разреда ученика основног образовања путем изборне наставе.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да ће Министарство и Републички педагошки завод одговорити на све изазове које буде налагала епидемиолошка ситуација те да, без обзира на успјешно завршену школску годину путем наставе на даљину, ученицима мањка живи контакт са наставницима и вршњацима.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.