Sign In

Министарство поносно стоји уз Театар фест „Петар Кочић“

Објављено:

Министарство просвјете и културе Републике Српске поносно стоји уз 25. Театар фест и препознаје све напоре које Народно позориште улаже у организацију културних догађаја и богаћење културног живота Српске“, рекла је министар просвјете и културе Жељка Стојичић на отварању 25.Театар феста „Петар Кочић“ у Народном позоришту Републике Српске.


Истакла је да је Народно позориште Републике Српске институција културе која оправдава повјерење Владе, као свог оснивача.


На сцени Народног позоришта Републике Српске играли су бројни ансамбли из региона, угошћени еминентни редитељи и други позоришни радници. На тај начин славили су се култура и гостопримство града Бањалука и Републике Српске", истакла је министар просвјете и културе Жељка Стојичић.


Навела је да је Министарство просвјете и културе од идеје о настанку фестивала дало подршку Народном позоришту Републике Српске и препознало жељу свих досадашњих управника да то буде мјесто гдје ће се говорити само језиком позоришта, без граница, препрека или двоструких стандарда.


Директор Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић рекла је да је последњи тренутак да се укаже на девијације у друштву и широм отворе врата разумијевању и емпатији.


Позориште треба да буде независно, слободно, отворено. Његова функција је да усмјерава, оплемењује и доприноси љепоти и доброти у нама и између нас", истакла је Грбићева.


Уводну бесједу одржала је једна од најеминентнијих умјетника данашњице, драмски књижевник, пјесник и сценариста Милена Марковић.


Театар фест „Петар Кочић“ одржава се од 5. до 11. јуна 2023. године.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.