Sign In

Отворен други Фестивал ауторских филмова "Паралеле"

Објављено:

​Друго издање Фестивала ауторских филмова "Паралеле" у Бањалуци у потпуности прати једно од најважнијих стратешких опредјељења Министарства просвјете и културе, а то је развој публике, изјавила је помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

Она је навела да о томе говори чињеница да је у фокусу овог фестивала едукација филмске публике, а нарочито младих.

Отварајући ову смотру у бањалучком Градском позоришту "Јазавац", помоћник Тања Ђаковић је истакла да је други важан аспект Фестивала тај да пружа прилику за афирмацију креативних младих људи који тек крче свој пут у свијету филма.

„Овај фестивал нам је важан јер слиједи још један, не мање важан стратешки циљ, а то је развијање снажније подршке за продукцију неафирмисаних умјетника. Стога и не чуди да је фестивал `Паралеле` на конкурсу Министарства изабран, не само као један од пет филмских фестивала које треба подржати, већ и као најбоље оцијењен фестивал, што је ријеткост, с обзиром на то да је ријеч о потпуно новом фестивалу, али је и одлична прилика да се такво повјерење оправда", нагласила је помоћник Тања Ђаковић.

Према њеним ријечима, овај фестивал скреће пажњу на важност умјетничког филма и отвара врата другачијем приступу филму, од оног који се нуди у биоскопима.

„Филм, као једна од најпопуларнијих умјетности, деценијама већ преноси искуства других људи, њихове животне приче и ону искру која живот чини тако драгоцјеним и чаробним. Као детаљни информативни ресурси, у свијету и у тренутку кад истина постаје луксуз, филмови су једна од оних савршених платформи за креирање преко потребног дијалога", навела је помоћник Тања Ђаковић..

Она је нагласила да је упознавање са искуством других људи чије су културе другачије, можда чак и стране, кроз посвећеност филмских стваралаца, помаже да се човјек стави у позицију другог, да се изграде мостови емпатије, у свијету који данас, више него икад, очајнички треба ангажман и саосјећање.

Организатор Фестивала је удружење "Кабинет", а одржава се под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.