Sign In

Умјетничка колонија „Плива“ окупила еминентне умјетнике

Објављено:

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић присуствовала је свечаном отварању Међународне умјетничке колоније „Плива”, чији је циљ афирмација и развој ликовне умјетности у Републици Српској и стварање међународне колекције умјетничких дјела.

Овогодишњи сазив умјетничке колоније на изворима Пливе код Шипова одвија се у знаку важног јубилеја, 10 година успјешног рада.

„Циљ Колоније је унапређење културног садржаја, као и допринос развоју визуелне умјетности и њеног представљања ван граница Српске”, рекла је Ђаковићева и истакла значајан допринос ове колоније развоју културног туризма на подручју Шипова.

Међународна  умјетничка колонија „Плива”, чији је селектор академик Миливоје Унковић,  окупља еминентна имена из свијета умјетности из земље, региона и свијета, али  омогућава афирмацију и младим ауторима.

“Један од циљева ресорног министарства у том смислу јесте афирмација домаћих младих талената у умјетности који би требало да стекну додатна знања и вјештине у сарадњи са колегама", рекла је Ђаковићева и додала да је Колонија позната по свом мултимедијалном карактеру.

У овогодишњем сазиву је 14 познатих умјетника из Србије и Српске који ће до 19. јула реализовати индивидуалне програме из области сликарства и вајарства.

Међународна умјетничка колонија “Плива" основана је 2011. године с циљем унапређења културних садржаја у Српској, стварања међународне колекције умјетничких дјела, интеграције наших простора у међународну културну сцену, упознавања и креативног дружења умјетника из различитих земаља свијета и промоције наше савремене умјетности и културне баштине.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.