Sign In

Градишка примјер успјешног дуалног образовања

Објављено:

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић боравила је данас у радној посјети Градишци и том приликом се састала са градоначелником града Градишка Зораном Аџићем, те посјетила Основну школу „Вук Стефановић Караџић" у Турјаку, Техничку школу Градишка и Народну библиотеку Градишка.

Током састанка са градоначелником Градишке разговарано је о изазовима са којима се Градишка у овом периоду у области образовања и културе суочавала и закључено да је, захваљујући поштовању епидемиолошких мјера, сачувано здравље наставника и ученика, те да није забиљежен ниједан случај ширења корона вируса.

„Разговарали смо о потребама образовних и културних установа и договорили се да ћемо, према приоритетима директора школа, рјешавати индивидуалне захтјеве када је у питању санација школа на подручју Градишке", рекла је министар просвјете и културе Наталија Тривић.

Навела је град Градишку као примјер локалне заједнице која успјешно проводи дуално образовање.

„Уписна политика је креирана према потребама привреде захваљујући савјету за привреду и образовање који је кључан у дефинисању уписних политика. Желимо да дјеца уписују  занимања која ће им омогућити запослење по завршетку  школовања или олакшати наставак школовања", рекла је министар Наталија Тривић.

Истакла је да је Техничка школа у Градишци примјер школе која успјешно сарађује са привредом, односно која успјешно обезбјеђује праксу свим својим ученицима код послодаваца, гдје често и остану да раде.

„Важно је нагласити да ученици стичу кавлитетна практична знања како у оквиру практичне наставе у добро опремљеним кабинетима и радионицама у самој школи,  тако и приликом праксе код послодавца гдје су у прилици да примјењују стечена практична знања", рекла је министар Наталија Тривић, нагласивши важном чињеницу да је у порасту интерес ученика за упис у средње стручне школе управо захваљујући овом и сличним примјерима организовања наставе.

У складу са новим привредним и друштвеним кретањима, како је рекла, урађена је ревизија и стандардизација свих занимања у складу са потребама тржишта рада те развојем нових технологија.

„У свим гранама привреде технологија је гарант развоја, тако је и праћење савремених трендова у привреди, уз добар и стручан кадар, те савремену опрему, а у сарадњи са привредом, управо формула квалитетног средњег образовања и васпитања", закључила је министар Наталија Тривић.

Она је рад ове школе оцијенила позитивним примјером управљања и рада једне средње стручне школе управо у смислу повезивања образовања са потребама тржишта рада, као приотритета у области средњег стручног обрзаовања и васпитања и примјеру дуалног образовања какво се настоји успоставити у области средњег стручног образовања и васпитања у Републици Српској.

Градоначелник Града Градишка Зоран Аџић рекао је да је Техничка школа Градишка претеча дуалног образовања на подручју, не само Републике Српске, него цијелог региона.

„Успјели смо да осавременимо кабинете за практичну наставу гдје смо само у производне машине уложили око милион марака. Најновија машина коју смо скоро набавили вриједи око 300.000, 00 КМ и служи за обраду дрвета. Једина су школа у БиХ која посједује такву врсту производне машине, јер нам је циљ да ђаци буду употребљиви у производним погонима на подручју Градишке, а да они који одлазе на даље школовање носе у свом средњошколском образовању и практично знање које ће им помоћи  на факултетима", рекао је градоначелник Зоран Аџић.

Напоменуо је да се од идуће школске године размишља о увођењу занимања техничар роботике, што је потврдио и директор Техничке школе Владо Томић у разговору са министром Наталијом Тривић.

Професор техничке школе Градишка Миодраг Вучковић је  најавио могућност изградње још два нова кабинета, за дрво и роботику, који би додатно допринијели стварању услова за увођење новог занимања те  унапређењу наставног процеса у овој школи.

Он је нагласио важност добре опремљености школских кабинета за извођење практичне наставе те стручност наставног кадра, који доприносе укупном квалитету наставе и заинтересованости ученика за упис у стручна занимања.

„За упис у ову школу влада велико интересовање ученика усљед изузетно добре опремљености кабинета практичне наставе, квалитета овог вида наставе те обученог наставног кадра који је изводи, што све заједно привлачи и чини задовољним ђаке ове школе", рекао је Вучковић, истакнувши кључном добру сарадњу школе са привредом и локланом заједницом.

Приликом данашње посјете Градишки, министар Наталија Тривић посјетила је и Народну  библиотеку Градишка те са руководство разговарала о свим актуелним питањима из домена рада ове установе. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.