Sign In

Објављена прелиминарна листа стипендиста

Објављено:

​Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас прелиминарну ранг-листу стипендиста, према којој ће бити додијељено 977 стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској.

Буџетом Републике Српске планирано је 1.970.000 марака за стипендирање студената студија у Републици Српској. Стипендија износи 2000 марака по студенту и исплаћује се у 10 мјесечних рата.

Комисија за додјелу стипендија предложила је да се успјешним студентима првог, другог и трећег циклуса студија додијели 712 стипендије и то студентима првог циклуса студија на високошколским установама које се финансирају из биџета 596 стипендија, студентима другог циклуса студија 60 стипендија и студентима трећег циклуса студија осам стипендија. Студентима првог циклуса студија на високошколским установама које се не финансирају из буџета, додијељенo је 48 стипендија.

Комисија за додјелу стипендија предложила је да се осталим студентима првог циклуса студија додијели 236 стипендија, студентима са пребивалиштем у изразито неразвијеним општинама Републике Српске првог циклуса студија 18 стипендија и студентима са инвалидитетом првог, другог и трећег циклуса студија, који остварују право на додатак за помоћ и његу другог лица, 11 стипендија. Раду Комисије за додјелу стипендија присуствовао је и представник студената.

Приговор на прелиминарну ранг-листу стипендиста, студенти могу доставити у року од осам дана од дана објављивања тј. до 9. марта ове године.

Студенти који су конкурисали за стипендију Министарства просвјете и културе и испуњавају услове конкурса а додијељена им је стипендија из другог јавног извора стипендирања, имају могућност да се опредијеле за једну стипендију у року од осам дана од дана објављивања прелиминарне ранг-листе. Уколико се студент одлучи за стипендију Министарства просвјете и културе, потребно је да достави увјерење, рјешење или потврду од другог извора стипендирања (општине) да се одриче те стипендије. Уколико Министарство накнадно установи да се студент није одрекао стипендије из другог јавног извора стипендирања, стипендија ће му бити обустављена.

Студенти који су конкурисали за стипендију Министарства просвјете и културе и испуњавају услове конкурса а додијељена им је стипендија Фондације „Др Милан Јелић“, изузети су из разматрања јер је износ стипендије Фондације већи.

На јавни конкурс за додјелу стипендија студентима првог, другог и трећег циклуса студија у Републици Српској за 2017. годину пријавило се 1.775 студената. Услове конкурса нису испунила 283 студента, док је њих 515 испунило услове конкурса, али су приликом рангирања остали испод црте.

Прелиминарна ранг-листа стипендиста доступна је на порталу Владе Републике Српске (www.vladars.net) – на страници Министарства просвјете и културе.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.