Sign In

Више од пола милиона КМ за Програма за дјецу у години пред полазак у школу

Објављено:

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о плану расподјеле средстава за спровођење Програма за дјецу у години пред полазак у школу у 2024. години, а за који ће бити издвојено 526.029,75 КМ. Кроз овај програм до сада је oд 2011. године прошло 49.369 дјеце, a Влада Републике Српске je за његову реализацију издвојила средства у износу од 4.067.624,5 КМ.

Програм за дјецу у години пред полазак у школу у Републици Српској реализоваће се од 1. марта до 31. маја за 3517 дјеце која нису била обухваћена неким обликом предшколског васпитања и образовања и која нису похађала цјеловити развојни програм, а која по прописима којима се уређује област основног васпитања и образовања стичу услове за полазак у први разред основне школе у септембру текуће године. Ове године програм ће се реализовати у 37 предшколских установа, у 81 основнoj школи и у четири школе за дјецу са сметњама у развоју.

Програм ће реализовати дипломирани васпитачи предшколске дјеце који се налазе на евиденцији незапослених лица ЈУ Завода за запошљавање Републике Српске, а у мјестима у којима нема незапослених васпитача на бироу биће ангажовани професори разредне наставе или дипломирани педагози.

Сврха Програма за дјецу у години пред полазак у школу је подршка дјетету у погледу физичког здравља и физичке зрелости, когнитивног развоја, социјалне зрелости и емоционалне стабилности, кроз пружање основних знања која ће се надограђивати у школи, стицање радних навика, развијање љубави према учењу, оспособљавање за самосталан и креативан рад, развијање осјећаја одговорности, међусобне толеранције и учење правила понашања у групи.

Програм за дјецу у години пред полазак у школу је посебно значајан у руралним, мање приступачним срединама, али и у урбаним срединама које немају прешколску установу јер се кроз наведени програм повећава обухват дјеце предшколским васпитањем и образовањем у Републци Српској кроз обухват дјеце која нису похађала цјеловити развојни програм.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.