Sign In

Сарадња у области дигитализације образовања и културе у Републици Српској

Објављено:

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарала је данас са амбасадором Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ Метјуом Филдом (Matthew Field)  о могућности  унапређења сарадње у области образовања и културе.

На састанку је изражено обострано задовољство досадашњом сарадњом на пројекту „Школе за 21. вијек“ који спроводи Британски савјет у БиХ, а који је значајан за развој вјештина потребних у 21. вијеку.

Констатовано је да је постоји обострана заинтересованост за унапређење сарадње у области дигитализације образовања и културе у Републици Српској.

Током састанка министар Наталија Тривић је нагласила да предшколске установе, основне и средње школе редовно врше дезинфекцију просторија, да у поптуности поштују све прописане епидемиолошке мјере Института за јавно здравство, да су ученици најсигурнији у школама и да је непосредан контакт између ученика и наставника незамјењив, а да је онлајн настава посљедња опција која ће се примјењивати.

Министар Наталија Тривић  је овом приликом саговорника информисала о досадашњим активностима у области реформе образовања, те нагласила да се без обзира на тренутну епидемиолошку ситуацију наставља са планираним спровођењем активности из Акционог план спровођења реформских процеса у области предшколског, основног и средњег васпитања и  образовања у Републици Српској. Представљене су и активности у вези са стипендирањем дефицитарних занимања и у вези са повезивањем образовања и тржишта рада.

На састанку је представљена и кампања „Нова школа за ново доба“ и кампања „Читајмо заједно“, а представљене су и планиране активности у вези са редизајном портала „еКултура“. Током састанка министар просвјете и културе Наталија Тривић представила је амбасадору Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ Метју Филду Програм за унапређење партнерства са породицом - програм одговорног родитељства, Програм психосоцијалне подршке за родитеље дјеце са сметњама у развоју и Смјернице за уређење простора предшколских установа и основних школа.

Овом приликом, наглашено је да је Амбасада Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске у БиХ опредијељена да и у наредном периоду пружа партнерску подршку у области образовања и културе. Констатовано је да ће Амбасада Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске и у наредном периоду информисати Министарство просвјете и културе о могућностим сарадње у областима у којима је на данашњем састанку договорена обострана заинтересованост, а у складу са  уставним и законским надлежностима у области образовања и културе Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.