Sign In

Сајам занимања у Бањалуци окупио велики број ученика

Објављено:

Сајам занимања представља један од облика каријерног информисања гдје ученици основних школа имају прилику да у непосредном контакту, дакле директно од руководства, наставника и ученика средњих школа добију информације о томе какав вид образовања их очекује ако се опредијеле за одређена занимања“, рекла је помоћник министра за средње образовање и васпитање и образовање одраслих Јасмина Болобан  на отварању Сајма занимања у Бањалуци.

Истакла је да је Сајам занимања значајан за све ученике, јер ће им дати јаснију слику о свим могућностима које имају у Бањалуци.

Ученицима желим да паметно бирају да би били задовољни и сретни не само наредне четири године, већ цијели живот. Министарство ће до краја маја објавити Конкурс за упис ученика у средње школе, а до  тад ученици имају прилику да се информишу и опредијеле за занимање и школу“, рекла је Болобанова.

Подсјетила је да је Министарство донијело Правилник о плану уписа ученика у прве разреде средњих школа у школској 2024/25. години, који нуди информације о школама, струкама и занимањима у цијелој Републици Српској, као и дефицитарним занимањима која ће стипендирати Влада Републике Српске.

Напоменула је да је ученицима на располагању и апликација Водич кроз занимања коју сваке године припреми Министарство просвјете и културе и која може да се преузме у google playпродавници.

„Сајам занимања 2024“ организује Градска развојна агенција Бања Лука у сарадњи са Министарством просвјете и културе Републике Српске и Унијом послодаваца Републике Српске.Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.