Sign In

​ Забрана организовања матурских вечери

Објављено:

„Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас закључак о забрани организовања матурских вечери у основним и средњим школама у Републици Српској, планираних за мај и јуни 2020. године због појаве болести изазване новим вирусом корона, односно због опасности за здравље ученика и наставника“, саопштила је министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

За реализацију овог закључка, који ступа на снагу даном доношења, задужене су основне и средње школе у Републици Српској.

Тривићева је нагласила и да су на данас одржаној сједници Владе Републике Српске донесене двије наредбе о измјенама школског календара у основним и средњим школама у Републици Српској, а које се односе на завршетак школске 2019/2020. године.

Према утврђеним измјенама, у основним школама настава у другом полугодишту завршава се 12. јуна а за ученике завршног разреда основне школе 29. маја 2020. године.

Настава у другом полугодишту за ученике IV разреда гимназија и вјерских школа те за ученике III разреда трогодишњег и IV разреда четворогодишњег образовања у средњим стручним и техничким школама завршава се 20. маја, за ученике I, II и III разреда гимназија и вјерских школа те за ученике I и II разреда трогодишњег и I, II и III разреда четворогодишњег образовања у средњим стручним и техничким школама настава се завршава 17. јуна 2020. године.

Настава за ученике IV разреда умјетничких школа завршава се 27. маја а  за ученике I, II и III разреда умјетничких школа 10. јуна 2020. године.

Према ријечима министра Наталије Тривић, овим наредбама утврђене су измјене школских календара у основним и средњим школама за друго полугодиште у школској 2019/2020. години, у случају проглашења ванредне ситуације, односно ванредног стања за Републику Српску или дио територије Републике Српске.

За спровођење ових наредби одговорни су директори основних и средњих школа у Републици Српској.

Министар Наталија Тривић је упознала јавност о актуелној пријави за бесплатно тестирање на вирус корона ученика основних и средњих школа, држављана Републике Српске, који се школују у иностранству а која је доступна на страници Министарства просвјете и културе.  Она је позвала све ученике из ове категорије да се пријаве и на тај начин остваре право на бесплатно тестирање на корона вирус у случајевима преласка граница у земљама у којима се школују.

Коментаришући питање о повратку професора Спасе Шакота на радно мјесто у Технолошкој школи Бања Лука, а по пресуди Основног суда у Бањој Луци, министар Наталија Тривић је нагласила да је Министарство извршило увид у судске пресуде, закључно са Одлуком Уставног суда Босне и Херцеговине, те да ће на основу утврђених чињеница, а у сарадњи са правним институцијама одлучити у најбољем интересу ученика.

Подсјећамо да је у октобру 2011. године Спасо Шакота, проф. физичког васпитања у Технолошкој школи Бања Лука оптужен због тога што је починио два кривична дјела задовољење полних страсти пред ученицом из члана 179. Кривичног закона Републике Српске. Пресудом Основног суда од 03.10.2017. године утврђено је да је именовани крив, те је осуђен не јединствену казну затвора у трајању од 6 мјесеци а наведена Пресуда потврђена је Пресудом Окружног суда у Бањој Луци 26.10.2017. године.

Именовани је уложио апелацију Уставном суду БиХ који је донио одлуку којом је дјелимично усвојио његову апелацију. Уставни суд БиХ је заузео став да је приликом одређивање казне именованом требало примјенити Кривични закон Републике Српске који је био на снази у вријеме почињења дјела, јер је за њега повољнији и блажи, с обзиром на могућност да се казна затвора у трајању од 6 мјесеци, замијени новчаном казном, што према закону из 2017. године, који је примјењен у конкретном случају није могуће. Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.