Sign In

Историјско-поетски час за 52 страдала ученика

Објављено:

Министар просвјете и културе Републике Српске мр Наталија Тривић присуствовала је данас парастосу  и историјско-поетском часу одржаном поводом 78 година од страдања 52 ученика Основне школе „Ђура Јакшић" које су звјерски убиле усташе током Другог свјетског рата.

„Налазимо се на мјесту које је стална опомена на њихово страдање и жртву уткану не само у темеље данашње школе, него и темеље наше данашње слободе", рекла је министар Наталија Тривић испред споменика у дворишту школе „Ђура Јакшић". 

Истакла је да је звјерство, забиљежено на овом мјесту, вјечита опомена и превелик дуг – људски, историјски, цивилизацијски.

„Дужни смо као друштво да се сјећамо и не дозволимо да се овакав, као и други злочини, у којима су страдали невини људи, посебно дјеца, икада заборави и понови", рекла је министар Наталија Тривић и навела важност тога да ученици уче више о чињеницама из периода Другог свјетског рата и страдањима невиних у бројним злочиначким подухватима.

Дирeктoр Oснoвнe шкoлe „Ђурa Jaкшић" Дaркo Toмић истaкao je дa ћe уз пoмoћ грaдских влaсти бити рeaлизована идeja o грaдњи спoмeн-пaркa у кругу шкoлe.

Обиљежавању 78 година од страдања ученика присуствала је делегација Народне скупштине Републике Српске, министар правде Антон Касиповић, директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, те бројни грађани, наставници и ученици.

Усташе су 7. фебруара 1942. године, у покољу у бањолучким насељима Мотике, Шарговац, Дракулић и у руднику Раковац, на најмонструознији начин убиле 2.300 Срба, међу којима и 551 дијете. Међу убијенима, без испаљеног метка, била су 52 ученика шарговачке основне школе.​Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.