Sign In

Наставак успјешне сарадње два архива

Објављено:

„Изложба “Мумија", аутора Жељка Марковића из Ужица, указује на још једну могућност културног повезивања и сарадње Србије и Републике Српске, односно српског народа са обје стране Дрине“, рекла је помоћник министра просвјете и културе Српске Тања Ђаковић oтварајући изложбу из збирке Момчила Вуковића Бирчанина, приватног секретара краља Петра Другог Карађорђевића.
Ђаковићева је истакла да је та сарадња до сада крунисана бројним заједничким пројектима на пољу изложбено-издавачке дјелатности између Архива Републике Српске и Историјског архива Ужице.
Према њеним ријечима, свједоци историје су повлашћени јер из близине посматрају оно о чему други не знају ништа и што ће можда једног дана сазнати, али су и жртве, јер бити свједок историје значи бити плијен времена и заробљених усуда.
“Данас је пред нама у Архиву Српске у Бањалуци изложба из збирке докумената Момчила Вуковића Бирчанина, ваздухопловног капетана Краљевине Југославије, командира једине падобранске чете тадашње војске, сина и синовца генерала, бијеле пчеле кнеза Илије Бирчанина, секретара краља Петра Другог Карађорђевића", навела је Ђаковићева.
Када се погледају панои ове изложбе, рекла је Ђаковићева, чини се да је на њима представљена привлачна биографија.
“А, опет, ако се озбиљније на сваком паноу задржимо, видјећемо предзнаке трагедије. Човјек који је због витког стаса читавог живота носио надимак `Мумија` био је повјерљива особа. Можда је зато постао секретар краља Петра Другог Карађорђевића, злосрећног изгнаника, какав је и сам био", нагласила је Ђаковићева.
Директор Архива Српске Бојан Стојнић рекао је да ће изложба бити отворена до 1. октобра, а могуће и дуже, послије чега ће моћи да је виде посјетиоци у другим градовима Српске. Стојнић је нагласио да је ово наставак успјешне сарадње дуге више од двије деценије између Историјског архива Ужице и Архива Српске, те да се не односи само на изложбену, већ и на издавачку дјелатност.
Аутор изложбе Жељко Марковић рекао је да је документа пронашао 2006. године на Тенерифима, а 2017. их је донио у Ужице, те додао да је ријеч о изузетној архивској грађи. Напоменуо је да ће уз изложбу бити промовисана и књига “Петар Други Петровић Његош", аутора Момчила Вуковића Бирчанина.


Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.