Sign In

Унапређење рада наставног особља темељ квалитетног образовања

Објављено:

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић разговарала је данас са шефом представништва Уницефа у БиХ Ровнак Кан (Rownak Khan) о досадашњој сарaдњи, те предстојећим активностима у оквиру реализације заједничких пројеката у области унапређења васпитно-образовног система у Републици Српској.

Говорећи о до сада реализованим заједничким пројектима, саговорнице су се током разговора осврнуле на успјех сарадње у оквиру Програма рефералног механизма подршке дјеци у школама Републике Српске, заједничким настојањима превазилажења потешкоћа и  прилагођавања наставног процеса у околностима које је пртходно изазвала пандемија корона вируса, а у оквиру пројекта „Осмислимо образовање поново", те новим пројектима у оквиру  Програма Уницефа за БиХ за период 2021-2025. година.

Министар Наталија Тривић је упознала госпођу Кан са изазовима са којима је био суочен васпитно-образовни систем у Републици Српској у околностима пандемије корона вируса, као и са тиме да је превазилажење тих потешкоћа довело до убразаног процеса раније започете дигитализације у школама у Републици Српској, као и свеобухватнијем усавршавању рада наставног кадра.

„Пружање подршке и унапређење професионалних компетенција васпитно-образовних радника и стручних сарадника у школама, као и предшколским установама, један је од приоритетних задатака Министарства који смо себи задали и Акционим планом спровођења реформе образовања у Републици Српској. Обуке наставног кадра у претходном периоду су биле интензивне и сада нам још само предстоји да до краја доведемо планирану интереактивност у наставни процес", рекла је министар Наталија Тривић, нагласивши да је до сада процес дигитализације завршен готово у свим основним школама у Републици Српској те да ће до краја наредне године он бити завршен и у свим средњим школама.

Она је навела и да Министарство просвјете и културе ради на креаирању релевантних подзаконских аката који ће управо унаприједили интерсекторску сарадњу и квалитет рада наставног особља и стручних сарадника у школама.

Саговорнице су се сагласиле да је унапређење рада наставног кадра и развој њихових професионалних компетенција управо темељ квалитетног васпитно-образовног система и да ће и будућа сарадња настављена у правцу истих настојања.

Нове могућности за ученице основних и средњих школа, као и унапређење рада наставног особља у смислу нових усмјерених обука, дио су новог пројекта Уницефа „IT GIRLS",   са чијом замисли је госпођа Кан упознала министра Наталију Тривић.

Оне су се сагласиле и око предстојећих корака у реализацији овог пројекта, којем је циљ квалитетно усмјеравање дјевојчица и дјевојака на савладавање вјештина и знања из домена ИТ технологија.

Напоменувши колико је значајна сарадању какву имају Министарство и Уницеф у области образовања, министар Наталија Тривић изразила је очекивања да ће оваква сарадња бити настављена и у будућности.
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.