Sign In

О дигиталној трансформацији у образовању са представницима УНИЦЕФ-а

Објављено:

Помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић и стручни савјетник за предшколско, основно и средње васпитање и образовање Игор Томић разговарали су данас са Аукен Тунгатаровом, експертицом за дигитално учење при Регионалном уреду УНИЦЕФ-а за Европу и Источну Азију и Саром Шајић, службеником за образовање, о дигиталној трансформацији у образовању.

Разговарано је о идентификацији и валидацији прилика, изазова и препрека у процесу дигиталне трансформације у образовању у циљу припрема новог Програма УНИЦЕФ-а за период 2026 - 2030. година.

Презентована је нова УНИЦЕФ-ова Стратегија за дигитално учење која је усвојена у новембру 2023. године, а чија су три основна циља: опремање васпитно-образовних установа ИКТ уређајима и асистивним технологијама за дјецу са посебним потребама, стручно усавршавање наставника и ученика и побољшање дигиталних компетенција, те креирање политика и стратегија управљања различитим аспектима образовних система.

Помоћник министра Наташа Цвијановић представила је стратешке циљеве дефинисане Стратегијом развоја предшколског, основног и средњег образовања Републике Српке за период 2022 – 2030. година, надлежности и организацију Министарства, те сарадњу са другим министарствима и установама у вези са образовањем.

Стручни савјетник Игор Томић представио је пројектне активности у оквиру реализације кључних стратешких пројеката везаних за дигитализацију у области образовања, увођење интернета у основне и средње школе и услуге Сигуран нет, техничким обукама за запослене у школама за употребу дигиталних алата, те плановима Министарства за наредни период везано за дигитализацију.

На састанку је указано на добру сарадњу Министарства и УНИЦЕФ-а у претходном периоду приликом реализације неколико пројеката из области образовања и исказана спремност за наставак сарадње на обострано задовољство институција. 
Подијелите страницу

Copyright © 2019. Влада Републике Српске.

Сва права задржана. Садржај ових страница не смије се преносити без дозволе и без навођења извора.